in

S klobasicom u Europu

 Sveti Petar u Šumi

Susret proizvođača istarske klobasice i degustacijska izložba popraćeno bogatim višednevnim programima sa predavanjima, prezentacijama i koncertima.

Na trgu uredit će se “grad od kobasica” u kome će se odvijati sajam, izložbe, natjecanja, zabavni program i gastronomska događanja u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremiti od kobasica.

Program:

Petak, 2. ožujka 2018.
19.00 Party dobrodošlice za goste i partnere sajma

Subota, 3. ožujka 2018.
10.30 Otvorenje sajma i podjela priznanja najboljim kobasicama
11.00 – 22.00 Trajanje sajma i cjelodnevni zabavni program na trgu i dvorani
15.00 Gastro događaj 2018.
Klobasice i teran: Izrada istarskih kobasica za 1000 gostiju uz pomoć partnera sajma
17.00  V. Svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasica na beku
19.00 Finale gastro događaja 2018
Klobasice i teran: degustacije terana i kobasica
21.00 Zabavni program u šatoru na trgu

Nedjelja, 4. ožujka 2018.
10.00 – 20.00 Trajanje sajma
11.00 Cjelodnevni zabavni program na trgu i dvorani
12.30 Gastro show partnera sajma
18.00 Dodjela nagrada sajma
19.00 Zabavni program u šatoru na trgu


Svjetsko prvenstvo u nadjevanju kobasica na beku

Drevni istarski način nadijevanja kobasica, iz vremena kad se meso za kobasice sjeckalo nožem a ne mljelo strojem za mljevenje mesa, je tzv. “nadivanje na beku”, a beka je u ovom slučaju svježa vrbova šiba, ista onakva kakva se koristi za vezivanje loza u vinogradu ili za pletenje košara.

Od beke bi se oblikovala omča ili polumjesec, preko tog zaobljenja napeo bi se početak svinjskog crijeva i mesna smjesa bi se zatim u crijevo punila prstima. Oživljavanjem te drevne vještine usko vezane uz tradiciju izrade kobasica u Istri, sajam u Sv. Petru u Šumi obogaćen je atraktivnim zabavnim natjecanjem na koje se prijavljuju i mnogi natjecatelji izvan Istre.

Prvenstvo se provodi u dva kruga: prvog dana sajma svi prijavljeni natjecatelji prolaze kroz kvalifikacije, a drugog dana sajma u popodnevnom terminu odigrava se finale. Svaki natjecatelj, u kvalifikacijama i u finalu na isti način, dobiva 2 kg gotove mesne smjese, 5 m tankog svinjskog crijeva i jednu vrbovu šibu odnosno beku, a na raspolaganju ima 20 minuta. U tom vremenu mora napuniti i oblikovati što više kobasica, a bodove donose brzina, napunjenost crijeva bez zračnih džepova i šupljina, vanjski izgled kobasica i njihova ukupna težina.

Svjetsko prvenstvo u nadjevanju kobasica na beku održava se u sklopu sajma S klobasicom u Europu od 2014. godine. Naslov prvakinje u 2014. i 2015. godini osvojila je Martina Andrijanić Bazo iz Bukovlja kraj Slavonskog Broda.

» S klobasicom u Europu

Izvorni članak

Dani meda

Dani meda – Pazin

Oleum olivarum u Krasici