in

136 NOVIH SLUČAJEVA – Božinović: “Ne smije biti novog lockdowna”

Foto Vlada RH

‘Ono što smo naglasili u pripremi je da će sustav uložiti maksimalan napor da se izbjegnu zatvaranja, da što više toga ostane aktivno‘ – Ne preporučuju se maturalna putovanja

U protekla 24 sata zabilježena su 136 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2.212. Među njima su 163 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 2.364 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 8.311 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 136 u protekla 24 sata.
 
5.926 osoba se oporavilo, a dosad su preminule stotinu sedamdeset i tri osobe.  
 
Do danas je ukupno testirano 152.824 osoba, od toga 2.364 u posljednja 24 sata.
 
U samoizolaciji je trenutačno 7.519 osoba.

U posljednja 24 sata dvije osobe su preminule, jedna u Osijeku, jedna u Splitu, objavio je u 14 sati danas, 24. kolovoza, Nacionalni stožer civilne zaštite.

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš otkrio nove brojke, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je detalje sastanka s predstavnicima lokalnih stožera, objavio je Jutarnji.hr.

– Razmotrili smo aktualnu situaciju sa županijskim stožerima, s naglaskom da postoje i županije gdje je porast novooboljelih veći nego drugdje. Sastanak je organiziran prije jeseni kako bi sustav odgovorio na izazove kojih ima dosta, od povratka ljudi s mora, do početka školske godine. O svemu smo razgovarali. Ono što smo naglasili i u pripremi je da će sustav uložiti maksimalan napor da se izbjegnu zatvaranja, da što više toga ostane aktivno, da mjere koje se donose, da lokalni i županijski stožeri preciznije detektiraju žarišta kako bi se donosile odluke na razini Nacionalnog stožera koje ne bi pogađale iste djelatnosti diljem RH, već da se donosu mjere koje su usmjerene na segment ili konkretnu pravnu osobu gdje se primijeti da se mjere HZJZ-a ne primjenjuju onako kako je propisano. To znači da, ako neka mjera koja je na snazi za cijelu RH, a ima argumenata s obzirom na povoljnije stanje u određenim mjestima, da se to može izuzeti iz generalne primjene. Ako je netko zakinut time što će neka mjera zahvatiti njegovu djelatnost, može se tražiti izuzeće i Nacionalni stožer će to uvažiti. To će značiti preciznije gašenje žarišta. Lokalni stožeri će time dobiti i više posla, i kad je u pitanju organizacija škola na njihovom području. Naglasak se stavlja na rizične skupine: stariji, korisnici domova za starije i nemoćne. Očekujem da će neki vrlo skoro izići s konkretnim mjerama. Ako vidimo da većina ima slične zahtjeve, može se donijeti mjera koja će vrijediti za cijelo područje RH. Ovo je najbolji način kako što više toga ostaviti da funkcionira, a baviti se u razmacima od 14 dana žarištima koja se budu pojavljivala. Ovo nije bio sastanak na kojem se trebalo donijeti mjere, ali očekujem da će stožeri danas ili sutra održati sastanke s gradskim i općinskim stožerima, i organizirati život tako da će promptno pratiti situaciju, izvješćivati Nacionalni stožer a onda i predlagati mjere koje ćemo, ako su provedive i opravdane, donositi. Razgovaralo se i o režimu na granici, ulazak u RH, a tim ćemo se pitanjem baviti narednih dana.

Gužve na testiranju, ima li turista?

– Danas smo imali razgovor sa Zavodom Andrija Štampar, HZJZ-om i Klinikom. Turisti se nisu testirali u Klinici, mi radimo za bolnice i one sa simptomima. Zbog velikog broja turista, došlo je do većeg broja testova koji se ne uspijevaju brzo isporučiti i sad ćemo to zajedno pokušati riješiti, kao i u jesen i u zimu.

Na istu temu je progovorio i ministar Beroš koji je jutros izjavio da je ljut zbog novonastale situacije.

– Na samog sebe sam ljut, ali ovo je vrlo dinamičan proces gdje svakodnevno učimo o virusu. Da pojedine države nisu uvele obvezu testiranja po povratku u zemlju, ne bi gužve ni bilo. Teško se prilagoditi. Očekujem da me se nazove i traži rješenje. Ne treba dopuštati da se stvari danima nakupljaju pa da onda tražimo rješenje. Očekujem da će s povratkom turista u svoje zemlje zahtjev za brojem testiranja pasti. Mogu se uvesti i novi punktovi za testiranje ako bude potrebno, u okviru mogućeg, kaže Beroš.

Božinović je još malo pojasnio o čemu se danas pričalo s predstavnicima lokalnih stožera:

– Do sada su mjere, posebno u razdoblju lockdowna, bile donošene za cijelu državu. Malo je bilo informacija o virusu i njegovom širenju, bilo je različitih tumačenja. Činjenica je da danas znamo da mjere u najvećoj mogućoj mjeri treba izbjegavati mjere za cijelo područje RH. Ako se detektira neko žarište, bilo bi idealno precizno ga detektirati, poloviti kontakte, izolirati ljude, a da sve oko toga funkcionira kao i prije. Svadbe i slično su nešto gdje je pogodno za širenje virusa, ali ne treba generalizirati. U Hrvatskoj je tjedno 300 i nešto svadbi i nisu sve izvor zaraze. Reagirat će se tamo gdje se nešto pojavi, probati to sanirati, a tamo gdje imamo povoljnu situaciju, pustiti da život ide koliko je moguće normalno.

Maturalna putovanja?

– Mi smo prošli tjedan u četvrtak izdali preporuke vezane uz maturalna putovanja. Smatramo da su ona u ovom trenutku rizičan događaj. Djeca zajedno putuju u istom prijevoznom sredstvu, spavaju zajedno u sobi… Nikako ne preporučujemo putovanja u inozemstvo, a ako se putuje u Hrvatsku, neka to bude na jedan dan, bez noćenja. Mislimo da je u ovoj epidemiološkoj situaciji neprimjereno putovati na više dana na maturalce, pa i unutar RH, da se infekcija ne proširi upravo uoči početka školske godine – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/bozinovic-ne-smije-biti-novog-lockdowna-cilj-sastanka-je-bio-potaknuti-lokalne-stozere-15015132

Kaštelirska VRBANOVICA U DUHU KORONE: Vijenac u čast 76. obljetnice pogibije borca Viktora Labinca

POČINJE 7. RUJNA – Objavljene upute za početak škola, evo tko mora nositi maske