in

Ako žele u Njemačku necijepljeni Hrvati moraju u samoizolaciju

Ilustracija - Foto Mike Powell za Unsplash

Uz Hrvatsku, Bugarsku, Srbiju, Sloveniju i BiH u nedjelju su na popis dodani Kamerun, Singapur i Kongo. Kenija, Kosovo, Irak i Honduras su uklonjeni s popisa. 

Njemačka je svrstala Hrvatsku među zemlje visokog epidemiološkog rizika, što znači da će osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele koronavirus morati u desetodnevnu samoizolaciju u dolasku iz Hrvatske, priopćio je državni Epidemiološki institut Robert Koch. Odluka je na snazi od danas. Samoizolacija se može prekinuti tek nakon pet dana predočenjem negativnog testa ili potvrde o cijepljenju, piše u nedjelju Index.hr .

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a cijepljene ili osobe koje su preboljele koronavirus mogu prilikom prijave ubaciti svoj certifikat o cijepljenju, čime su oslobođene karantene nakon povratka. K tome, 1. studenoga stupa na snagu propis prema kojem osobama koje zbog samoizolacije nisu u stanju obavljati svoj posao država neće nadoknađivati izgubljenu zaradu, kao što je do sada bio slučaj.

Njemačka na popis visokorizičnih uvrstila je oko 70 zemalja. Kriteriji za svrstavanje neke zemlje među visokorizične nisu samo broj novooboljelih nego i brzina širenja virusa kao i opterećenje zdravstvenog sustava, objavio je Index.

učenici tar kros zlato pobjednice listopad 2021

TAR: Novi uspjeh učenika – ZLATO i BRONCA na županijskom krosu

plakat crveni križ bujštine

Dan darivatelja krvi – 25.10. Crveni križ Bujštine obilježava u znaku darivatelja koji su krv dali velikih 100 puta