in

Američka tradicija u Hrvatskoj: Lani smo na Black Friday potrošili pola milijarde kuna

Cjelonoćno kampiranje ispred trgovine, tučnjava zbog majice ili haljine, nemilosrdno guranje i kupovanje odjeće na kilograme neke su od asocijacija na Black Friday koji će se održati sutra. Ovo su uobičajeni prizori u SAD-u, no koncept Crnog petka u Hrvatskoj je i dalje u začecima, piše portal Novac.jutarnji.hr.

Naši su ga trgovci prihvatili tek u posljednje dvije godine, kaže direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore Tomislava Ravlić. Prije toga imali su popuste od 10 do 15 posto, koje prema Zakonu o trgovini i Zakonu u zaštiti potrošača imaju pravo organizirati bilo kada tijekom godine na najdulje tri dana.

– Pretprošle i prošle godine pojavili su se popusti od 50 do 70 posto, što se Hrvatima očito svidjelo. Naše analize pokazuju da su samo na Crni petak prošle godine potrošili 500 milijuna kuna, što uključuje svu trgovinu na malo osim motornih vozila – otkrila je Ravlić.

– Crni petak je dobar uvod u blagdansku potrošnju, koja je uvijek najviša u godini. U prosincu trošimo 30 posto više nego u ostalim mjesecima – kaže Ravlić.

Napominje da situacija u Hrvatskoj još nije na razini SAD-a, gdje vlada histerija, a kupci se doslovce tuku za artikle koji su im često nepotrebni samo zato što su na popustu od 90 posto. Međutim, na dobrom smo putu, s obzirom na to da su brojni trgovci ipak uveli neke akcije. Dok su neka sniženja krenula već početkom tjedna, neki svoje posebne Black Friday akcije čuvaju za noć s četvrtka na petak. Prema tom principu funkcioniraju većinom modni brendovi. Black Friday popuste zasigurno će imati Mango, Zara, Stradivarius, Asos, Bershka, H&M, Terranova i druge popularne trgovine odjećom, no detalje će, kao i prošle godine, javiti dan prije kupcima koji su se prijavilina njihov newsletter.

S druge strane, već početkom tjedna Posteljina.hr najavila je popust od 60 posto pa se posteljine mogu kupiti već po cijeni od 69 kuna, plahte od 55, jastučnice već od 9, a deke od 49 kuna, dok Ikea ima popuste po bojama koje mijenjaju tijekom svakog vikenda u studenom. Kraj ovog tjedna, Crni petak, simbolično će obilježiti bijelom bojom. Na popustima od 20 posto bit će bijeli kupaonski ogrtači, bijeli namještaj i bijelo posuđe. Primjerice, moći će se kupiti krevetić za bebe snižen sa 799 na 639 kuna.

Svi City Centri one u petak će i produljiti radno vrijeme, do 22 sata. Neke od njihovih trgovina, poput Benettona i C&A, nude 30 posto popusta na aktualnu ovogodišnju kolekciju, dok su neke prodavaonice odlučile sniziti samo odabrani dio asortimana, poput Calzedonije sa 50 posto popusta, 30 posto popusta u Cicibanu ili, pak, 30 posto popusta u trgovini Intimissimi. U nekim se trgovinama može dobiti veći popust plaćate li u gotovini. Primjerice, Krona nudi 15 posto popusta za gotovinsko i 10 posto popusta za kartično plaćanje na cjelokupni asortiman satova i nakita.

Osim odjeće, poznato je da se na Crni petak najviše može uštedjeti na tehnologiji. Trgovina Svijet medija s popustima kreće u petak ujutro, a kažu da će sniziti cijene televizora, fotoaparata, kućanskih aparata, sportskih satova, mobitela, igračaka i igraćih konzola do 50 posto. Dok HG Spot priprema Crni vikend, s popustima od čak 80 posto, a na web stranici su obećali kako će se po super cijenama moći kupiti brojni Apple proizvodi, mobiteli, računala, televizori, računalna oprema, eKupi najavljuje do 70 posto popusta, a uključit će se i Ponuda dana, servis koji i inače nudi velike popuste. Zasad nije poznato kolika sniženja će ponuditi.

Više pročitajte na portalu Novac.jutarnji.hr.

Sabor donio paket poreznih zakona koji će rasteretiti građane

Sabor donio paket poreznih zakona koji će rasteretiti građane

Poreč: Sajam Crofish u dvorani Žatika održava se od 23. do 25. studenog

Poreč: Sajam Crofish u dvorani Žatika održava se od 23. do 25. studenog