in

Austrija otvorila granice prema šest susjednih država

Svi koji žele ući u Austriju, bez obzira iz koje zemlje dolaze, osim navedenih iznimaka, moraju i dalje na ulazu u Austriju imati liječničku potvrdu da su negativni na koronavirus, ne stariju od četiri dana ili u protivnom moraju ići u karantenu. To vrijedi i za hrvatske državljane.

Austrija je u ponoć otvorila granične prijelaze prema Njemačkoj, Švicarskoj i Lichtensteinu uz napomenu da se “djelomično mobilno nadziru”. Ulaz i izlaz iz zemlje dozvoljen je pod određenim uvjetima.  Direktor policije u austrijskoj pokrajini Vorarlberg (na tromeđi Austrija-Švicarska-Njemačka) Hans Peter Ludescher je rekao: “Stalne kontrole na graničnim prijelazima su završile. Od nedjelje ujutro (danas) kontrole se provode samo još selektivno”. 

Pri ulazu u Austriju , austrijski državljani s prebivalištem u Austriji moraju imati potvrdu o negativnom testu na koronavirus ne stariji od četiri dana, inače u protivnom moraju u 14-dnevnu karantenu. Iznimka su, između ostalih, osobe koje stanuje i žive u pograničnom području, ili svakodnevno putuju na posao preko granice. Posebni razlozi za prelazak granice su slijedeći:  Granice su otvorene i za osobe koje imaju “posebne obiteljske razloge” za prelazak granice (vjenčanja, pogrebi i vjerske svečanosti) ili neodgodive razloge skrbi o životinjama. Kao valjani razlog prelaska granice navodi se i posjeta svom životnom partneru s druge strane granice. U slučaju kontrole navedena osoba mora dokazati životno partnerstvo s navedenom osobom potvrdom od mjestu stanovanja ili kopijom putovnice partnera koji živi u Austriji.

Sva turistička putovanja preko granice i dalje su zabranjena. Prema tome ulaz i izlaz iz Austrije dozvoljen je i dalje samo pod određenim uvjetima.  Što se tiče ublažavanja graničnih kontrola s Češkom, Slovačkom i Mađarskom austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova je istaknulo da se s tim zemljama u subotu u ponoć također otvaraju granice: – Sinkronizirano s otvaranjem granice s Njemačkom, Lichtensteinom i Švicarskom, sada se ukidaju granične kontrole zdravstvenih vlasti i policije i na prelazima s Češkom, Slovačkom i Mađarskom – stoji u objavi austrijskog MUP-a. 

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/austrija-od-ponoci-otvara-granice-prema-sest-susjednih-drzava-1402876?utm_campaign=Partnerski+portali&utm_medium=Widget&utm_source=Poslovni – www.vecernji.hr

ISTRA PREDNJAČI – Hrvatska maslinova ulja osvojila rekordni broj medalja na prestižnom ocjenjivanju u New Yorku

FUNTANA: Objavljene upute za građane za dolazak u općinsku upravu – maskice obavezne