in

Beroš: Cijepit ćemo sedam dana tjedno, 12 sati dnevno

Vili Beroš - Foto Vlada RH

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica vlade. O epidemiji je govorio ministar zdravstva Vili Beroš, koji je na početku pročitao aktualne brojke.

“U Hrvatsku je zasad pristiglo više od milijun doza cjepiva. Dosad je aplicirano 825.000 doza. Obuhvat cijepljenja veći od prosječnih 16% postignut je u dobnim skupinama od 65 i više. Najveći obuhvat prvom dozom je u Zagrebu 18%, a potom slijedi Sisačko-moslavačka županija. HZJZ je objavio preporuke za sprečavanje širenja zaraze tijekom izbornih skupova. Objavljen je revidirani popis država za koje pri dolasku u Hrvatsku treba primijeniti posebne mjere pri ulasku. Prethodno važećem popisu dodana je Indija”, rekao je Beroš, piše Index.

“Ministarstvo zdravstva poslalo je dopis Ministarstvu obrane i Crvenom križu kako bi pomogli pri intenziviranju cijepljenja. Zbog povećanog broja hospitaliziranih posjetili smo karlovačku bolnicu kako bismo iskazali podršku liječnicima. Mogu reći da pritisak na bolnice ne jenjava. Dolazak značajno većeg broja cjepiva omogućio nam je intenziviranje cijepljenja. Naručivanje je moguće putem obiteljskih liječnika, lokalnih zavoda za javno zdravstvo te prijavom na platformu Cijepise. Apeliram i pozivam sve građane da se prijave na cijepljenje. Dodatno pozivam medije da istinitim informiranjem doprinose uspjehu cijepljenja”, rekao je, nakon čega je govorio novom operativnom planu masovnog cijepljenja. 

“Vlada RH je osigurala dovoljne količine cjepiva. Ključna je i uspostava jasnog zapovjednog lanca. Glavni koordinator je ravnatelj HZJZ-a. To se postiže na temelju novih pravnih odluka kao što je odluka o obaveznom sudjelovanju javnih i privatnih zdravstvenih radnika u provođenju cijepljenja”, rekao je Beroš.

“Imenovana su tri nova koordinatora – prvi za organizaciju cijepnih mjesta, drugi za distribuciju i treći za informatičku podršku”, rekao je Beroš.

“Obavezno je sustavno upisivanje podataka o cijepljenima u digitalnu platformu. Obavezno je i cijepljenje sedam dana u tjednu i najmanje 12 sati dnevno. Novi operativni plan za cijepljenje radno aktivnog stanovništva detaljno je jasno razrađen. Liječnici obiteljske medicine obavezni su izvaditi iz svojih evidencija popis osoba koje nisu cijepljene i cijepit će ih se putem pozivnih centara. Formirani su i mobilni timovi. Određuju se i dodatne lokacije diljem Hrvatske”, rekao je Beroš.

“Osigurat će se na svim lokacijama dovoljne količine raznovrsnih cjepiva. Preduvjet za izdavanje potvrde o cijepljenju je upisivanje u digitalnu platformu”, rekao je Beroš.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/beros-cijepit-cemo-sedam-dana-tjedno-12-sati-dnevno/2272439.aspx

Popularni photopoint na Peškeri spreman za Dan grada Poreča

Bez vode 30. travnja dio Poreča i Višnjana