in

Beroš: Tko se neće ni testirati ni cijepiti – neće ni raditi ni dobiti plaću

Vili Beroš - Foto Vlada RH

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je danas, 24. rujna, presicu na kojoj su članovi stožera govorili o uvođenju covid-potvrda u zdravstvu. Morat će ih imati i serviseri i konobari u bolničkim kafićima i radnice u bolničkim pekarama i kioscima.

Bilo je riječi i o novom dokumentu kojim će se precizirati što sa školarcima koji su zaraženi u školi i što s razredima i učenicima s kojima su bili u kontaktu, piše Index.hr. Od polovice rujna najviše oboljelih od covida-19 je u skupini školske djece od 10 do 19 godina, a uskoro će u samoizolaciju u školama odlaziti samo učenici koji su bili u neposrednoj blizini zaraženog djeteta, najavio je u petak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Tko se ne želi cijepiti ni testirati, neće moći biti na poslu 

Što se tiče uvođenja covid-potvrda u zdravstveni sustav od 1. listopada, ministar zdravstva Vili Beroš kaže da se testiranja za necijepljene djelatnike planiraju dva puta tjedno, a u prvo će vrijeme biti besplatna.

“Ako se netko ne želi testirati, neće moći biti na poslu, i to će se upisati u evidenciju radnog vremena. Sustavu će napraviti problem jer će trebati naći zamjenu, a sebi jer će neopravdano izostati i neće, sukladno zakonu, primiti naknadu”, upozorio je. 

Istaknuo je da će covid-potvrde biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima itd.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

“Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju”, naglasio je.

Capak: Od 14. rujna najviše novozaraženih među djecom

POREČ: Stotine mladih sudjeluje u kreiranju Programa za mlade, prioriteti bolja informiranost, pomoć u zapošljavanju…