in

“Bijela kuga” hara Hrvatskom: Zagreb, Istra i Zadar jedini u deset godina povećali broj stanovnika

Foto: Pixabay.com

Prema pisanju portala Jutarnji.hr Grad Zagreb, te Zadarska i Istarska županija jedine su hrvatske regije koje su u razdoblju od 2008. do kraja 2017. godine povećale broj stanovnika, što pokazuje nova analiza Hrvatske gospodarske komore (HGK) o demografskom stanju po županijama.

Prema tim podacima, metropola je u desetogodišnjem razdoblju povećala broj stanovnika za 19.627, Zadarska županija za 957, a Istarska županija za 579. Sve ostale županije, njih 18, u istom je razdoblju zabilježilo pad ukupnog broja stanovnika. Pritom su demografski najgore prošle Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska i Sisačko-moslavačka županija: u svakoj od njih u desetogodišnjem se razdoblju ukupan broj stanovnika smanjio za više od 20.000!

Najveći pad broja stanovnika u navedenom razdoblju imala je Sisačko-moslavačka županija, koja je 2017. imala 26.580 manje stanovnika nego 2008. godine. Sličan pad broja stanovnika, 26.120, u razdoblju od 2008. do 2017. godine, zabilježila je Osječko-baranjska županija, dok se broj stanovnika Vukovarsko-srijemske županije u istom razdoblju smanjio za 24.653, pokazuju podaci DZS-a, na temelju kojih su u HGK radili analizu.

Bijela kuga

Najmanji pad broja stanovnika u tih je 10 godina imala Dubrovačko-neretvanska županija. Naime, populacija najjužnije hrvatske županije u 2017. godini bila je manja za ‘samo’ 133 stanovnika, pokazuju isti podaci.

“Bijela kuga” koja je zahvatila Hrvatsku posljedica je niza faktora, ocjenjuje se u analizi Komore. Hrvatsko je stanovništvo sve starije, o čemu dovoljno svjedoči i podatak da je u posljednjih 10 godina prosječna starost stanovništva porasla za, statistički gledano, 2,1 godinu, odnosno s 41 godine, koliko je prosječan stanovnik Hrvatske imao 2008. godine, na 43,1 godinu u 2017. godini. Negativni demografski trendovi prisutni su u svim županijama, a prirodni je prirast od 1998. godine negativan. Samo u 2017. godini, upozoravaju u HGK, bilo je dosad rekordnih 16.900 više umrlih nego živorođenih.

Drugi značajan razlog izrazito negativnih demografskih kretanja leži u iseljavanju. Broj iseljenika iz Hrvatske raste još od izbijanja posljednje krize, a vrhunac doživljava posljednjih godina, nakon što su gotovo sve članice EU otvorile svoja tržišta rada za hrvatske državljane. O kakvim se razmjerima demografske katastrofe radi možda najbolje svjedoči podatak da je broj emigranata iz Hrvatske u 2017. godini bio čak 6,3 puta veći nego 2008. godine, te da se broj odseljenih u druge članice EU u istom razdoblju povećao za čak 30 puta, i to najviše u Njemačku i Irsku, ističe se u analizi HGK.

Nema optimizma

Ni demografske projekcije za budućnost ne ulijevaju optimizam. Prema njima, Hrvatska će 2021., u kombinaciji negativnog prirodnog prirasta i masovnog iseljavanja, imati manje od 3,9 milijuna stanovnika, 10 godina kasnije manje od 3,7 milijuna stanovnika, 2041. tek nešto više od 3,4 milijuna, a 2051. godine samo nešto više od 3,1 milijuna stanovnika. Ne čudi stoga što se demografska krvna slika zemlje može ocijeniti kao alarmantna i što, kako upozoravaju stručnjaci, predstavlja sve veći ograničavajući faktor gospodarskog rasta u Hrvatskoj.

Kako je objavio Jutarnji.hr, u HGK-u pritom upozoravaju da su negativnim demografskim kretanjima posebno zahvaćene Sisačko-moslavačka i svih pet slavonskih županija. Stanovnici tih županija u veće broju odlaze iz zemlje ili sele u druge županije, a najviše u Grad Zagreb i pojedine primorske županije. S druge strane, demografski se još kako tako drže jedino Grad Zagreb i Istarska županija, te, po pojedinim pokazateljima, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija, proizlazi iz analize HGK.

Policija pronašla muškarca koji je na Ipsilonu vozilom nasrnuo na policijskog službenika

Policija pronašla muškarca koji je na Ipsilonu vozilom nasrnuo na policijskog službenika

Sutra u zoru moći ćemo gledati "krvavi Supermjesec"

Sutra u zoru moći ćemo gledati “krvavi Supermjesec”