in

Božinović: 1. ožujka sigurno nećemo sve otvoriti

Foto Vlada RH

U 11 sati počela je sjednica Nacionalnog stožera civilne zaštite. Popuštanje mjera su, pod uvjetom da se nastavi pad odnosno stagnacija korona-brojki, prošlog tjedna najavili i premijer Andrej Plenković te Marija Bubaš, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka. Evo što je danas novo na tu temu.

Na početku su dane informacije o novim slučajevima zaraze u Hrvatskoj.

-Danas smo imali 72 novoevidentirana slučaja. U usporedbi s prošlim tjednima, nastavlja nam se blagi početak platoa odnosno vrlo blagi porast u odnosu na prošle tjedne, imamo 2% više nego prošlog tjedna. Trenutna incidencija prosječna za RH je 111.2, najnižu incidenciju ima Istra 30.2. 14-dnevna stopa incidencija, kad gledamo zemlje EU, Hrvatska je na 3. mjestu. Nižu incidenciju imaju samo Danska i Finska. Trenutno najvišu incidenciju ima Češka. Do danas je od početka cijepljenja HALMED zaprimio 927 sumnji na nuspojave, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

O popuštanju mjera od ponedjeljka i otvaranju terasa kafića

-Razgovori su već počeli ovaj tjedan, ključni razgovori u vladu idu sredinom tjedna. Sve ovisi o situaciji koja je dobra unatoč blagom porastu. Hrvatska je u samom vrhu zemalja EU kad govorimo o incidenciji, od nas su trenutno bolje samo dvije zemlje, to govori o povoljnoj situaciji. Naravno da moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u Hrvatskoj i oko nje i u tom smislu ćemo razgovarati sa i resornim ministrima i cilj nam je da se što više toga normalizira, da se što više ekonomskih aktivnosti pokrene. Sigurno da mi 1. ožujka nećemo otvoriti sve kao što je bilo prije, ali ako ovakvi trendovi se nastave razvijati, da ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost popuštanja, to postoji. Sad nije trenutak da budem konkretniji, bar ne prije ovih sastanaka koji nam slijede, rekao je načelnik Stožera Davor Božinović, piše Index.

-Pratimo i lokalne situacije, ono što je bitno kad govorimo o lokalnim ili regionalnim zahtjevima stožera, uvijek je to na kraju odluka nacionalnog Stožera. Za svaku konkretni zahtjev lokalnih stožera odluku donosi nacionalni Stožer, rekao je Božinović.

-Četiri dana je premalo da govorimo o trendu, imamo blagi porast. Mi sad u ovom trenutku možemo misliti da je to neka oscilacija odnosno o stagnaciji pada. Vidjet ćemo kroz idućih nekoliko dana. Jedino se možemo nadati da je to jedna blaga oscilacija nakon koje će brojke nastaviti padati, rekao je Capak.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/uzivo-bozinovic-na-stozeru-sigurno-necemo-sve-otvoriti-1-ozujka/2256140.aspx

Novi projekt u Sv. Petru u Šumi: Uređuje se novi sportski centar sa 6 igrališta i pratećom infrastrukturom

Davorin Štetner još četiri godine na čelu Hrvatskog auto i karting saveza