in

Božinović: Donosimo nove, najstrože mjere koje će vrijediti do Božića

Foto Vlada RH Twitter

S obzirom na trenutno stanje i brojeve novozaraženih, do kraja tjedna idemo na nacionalnoj razini s novim, strožim, mjerama koje će vrijediti do Božića, rekao je ministar Davor Božinović koji nije isključio mogućnost da cijepljenje bude obvezno

Twitter Vlada RH – Plenković i Božinović – videosastanak s županima

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će Nacionalni stožer do sutra pripremiti oštriji set mjera protiv epidemije koronavirusa, koje će stupiti na snagu krajem tjedna i važiti do Božića.

Božinović je nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića sa županima u Banskim dvorima rekao da u Nacionalnom stožeru pripremaju set oštrijih mjera.

“Sutra će Stožer pripremiti novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane i vrijedit će negdje do Božića. Radi se o oštrijim mjerama, neki misle da su ove mjere dostatne, ali brojevi ne padaju i idemo s novim mjerama imajući u vidu da je ovo duga bitka”, izjavio je Božinović novinarima.

“To su mjere koje su usmjerene na pojedine segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstva. Zatim na druge resore, nešto manje kulturu, moramo vidjeti dijelove školstva”, kazao je Božinović.

“Treba pronaći balans koji smo tražili sve ovo vrijeme”

“Ovaj virus se ponaša tako da kad doneseš najrestriktivnije mjere, čim one popuste, on se ponovo razmaše”, kazao je.

“Nije poanta odmah bila ići u najstrože mjere, nego one koje se donose, da se postupno zaoštravaju. Ovo će biti najjače mjere u ovom valu”, kazao je Božinović, piše Index.hr.

Ne isključuje mogućnost da cijepljenje bude obvezno

Božinović je upitan postoji li mogućnost da cijepljenje bude obvezno. Ministar tu mogućnost nije isključio.

“Po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje cjepiva koja su obvezna. Svakako, mi moramo znati, da bi cjepivo zaustavilo epidemiju, trebalo bi biti procijepljeno 70 posto ljudi, vodit ćemo računa da se to dogodi”, kazao je.

“U svakom slučaju, mi moramo učiniti sve da se najveći broj građana cijepi, jer to je zapravo cilj da bi cijela ta operacija bila uspješna. A svima nam je cilj da izađemo iz epidemije, svi se nadaju cjepivu, ono je tu negdje, možemo na njega računati. To nam otvara mogućnosti strožih mjera, možemo procijeniti do kad bi one trajale. Ali za to nam treba podrška građana i zbog sebe i zbog našeg načina života. Što se prije taj cilj ostvari, prije ćemo ili skinuti maske ili se vratiti u nešto što je način života na koji smo navikli”, rekao je, piše Index.hr.

Premijer Andrej Plenković održao je jutros sastanak sa svim županima na temu borbe protiv koronavirusa kako bi čuo o situaciji na terenu i kako bi zajednički mogli donijeti odluke u cilju zaštite zdravlja građana i održavanja gospodarskog života.

Ministar Davor Božinović prisustvovao je tom sastanku a onda se obratio medijima.

NAGRADE ZA ECO I SMART CITY: Pazin, Koprivnica i Rijeka ‘najpametniji’ gradovi u zemlji

Djeca ispunila porečko kazalište – odigrane predstave u sklopu EU projekta „Volim zdravo, volim ribu“ i „More na pjatu“