in

Božinović: Mjere vrijede do 30.5., slijede popuštanja i uvođenje covid-putovnica

Foto Vlada RH

Nacionalni Stožer civilne zaštite u petak je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održao press konferenciju. Podsjetimo, epidemija koronavirusa je već tjednima u padu, a brojke su sve bolje. U isto vrijeme, nastavlja Index, broj cijepljenih raste pa smo tako nedavno prešli brojki od 30% odrasle populacije koja je primila jednu dozu cjepiva. Jučer su utrošene su 57.184 doze cjepiva, čime je postavljen novi rekord u dnevnom cijepljenju, objavio je danas HZJZ.

Broj aktivnih pao ispod 5.000

Malo prije press konferencije objavljeno je da je u protekla 24 sata zabilježeno 525 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.633. Među njima je 1.331 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent. Preminulo je 28 osoba.

O covid-putovnicama, kad će krenuti

“Hrvatska, kao što vidite, kao i druge članice EU, rade sve da se što prije vratimo u ono što bi trebalo biti normalno, ali da to bude organizirano na siguran način. Osim toga mi kao turistička zemlja imamo jak motiv da sva rješenja na razini EU, da čim prije budemo spremni za primjenu covid putovnice. Naš test je bio prvi u EU i prvi smo ga uspješno prošli među svim državama članicama. Mi smo spremni. Ovo što je jučer objavljeno, radi se o zakonodavnim aktima na razini EU, postignut je važan dogovor između parlamenta i EK. Ono što je bitno, te potvrde nisu ni putni dokumenti, to su potvrde koje za svaku osobu mogu na jedan vjerodostojan način posvjedočiti da je osoba ili cijepljena ili preboljela ili ima negativan test i to se onda putem QR koda može očitati na graničnim prijelazima. Od početka je jasno je da se osim za putovanja može koristiti ta potvrda i za širu primjenu, a to će ovisit o tome za što će se sve pojedina država članica svojim rješenjima opredijeliti. Odgovor je – da, ali u ovom trenutku ne možemo govoriti konkretno. Nastavit ćemo donositi odluke Stožera kad govorimo o mjerama ograničenja, ali ovo će biti pomoćno sredstvo kad govorimo o događajima za koje smo smatrali da će biti teško, da ih možemo pustiti uz predočenje tih potvrda. EU je krenula u tu potvrdu jer je postojao šarolik pristup, i kod nas je bilo pokušaja da se te potvrde krivotvore, nisu bile unificirane, sad je cijeli taj sustav unificiran kroz institucije država članica koje će imati isto digitalo rješenje da se zna tko u kojoj državi izrađuje QR i da se u njega ne sumnja neovisno u kojoj se članici građanin s tom potvrdom nalazi”, rekao je šef stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Dakle to je sredstvo kojim se olakšava prijelaz granica, ubrzava se i radi se na siguran način i tako da iza izdavanja tih potvrdi stoje i zdravstvene i druge vlasti države koje izdaju te potvrde. Što se tiče parlamenta, mislim da odluka ide 7. lipnja, ali to nas ne sprječava da što se tiče Hrvatske, možemo početi koristi i ranije. Pred nama je tjedan u kojem ćemo promišljati o novim mjerama, znate da postojeće istječu 30.5., do tada ćemo vidjeti u kom smjeru ići dalje s popuštanjima, a onda postupno uvoditi i ova pomagala da bi bili u situacijama otvoriti djelatnosti za koje se možda i nismo nadali dok nam nije krenulo cijepljenje, a onda i ova tehnička rješenja”, rekao je Božinović.

Cijeli članak pročitajte na Indexu: https://www.index.hr/vijesti/clanak/uzivo-bozinovic-mjere-vrijede-do-305-onda-popustanja-i-uvodjenje-covidputovnica/2277676.aspx

mup policija policajac motor

Pijani mladić i 39-godišnjakinja uhvaćeni bez položenog vozačkog ispita – skupo su to platili

Istarski poduzetnici zainteresirani za investicije i digitalizaciju