in

Božinović: Nema popuštanja, mjere se produžuju

Ilustracija Unsplash

Ne smijemo zaboraviti da smo prije samo tri tjedna imali vrlo tešku situaciju, poručio je Capak

Davor Božinović/Twitter

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za novinare te iznio nove podatke vezane uz koronavirus u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata zabilježeno je 1098 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5794. Među njima je 2251 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta. Preminulo je 38 osoba. U samoizolaciji je trenutno 18 277 osoba.

Među preminulima i dalje dominiraju komorbiditeti. Prosjek godina umrlih je 74,6 a tri su osobe preminule u dobi od 58 godina i njihova smrt je bila povezana s malignim bolestima.

Po incidenciji smo na 14. mjestu zemalja EU

Krunoslav Capak je izvijestio o incidenciji i usporedbi Hrvatske s drugim europskim zemljama kada je riječ o koronavirusu.

– Prije tjedan dana smo imali 1170 novih slučajeva i 5631 testiranja. 25.12. smo imali 1643 novooboljela od 6164 testiranih. Mi smo 27.11. imali 4.080 novooboljelih u jednom danu. Trenutna 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 351,8 i na 14. smo mjestu od 27 zemalja EU, na sredini. 27.11. smo imali incidenciju 974 i bili smo na 26. mjestu. Udio pozitivnih testova nam pada u zadnjih nekoliko tjedana i sada smo na 20,7 prosječno u tjedan dana, to je udio pozitivnih testova u ukupno testiranima. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1032,9, što nas stavlja na 20. mjesto od 27 zemalja EU. U Hrvatskoj smo do jučer u 19 sati cijepili 24.985 ljudi. Posebno bih spomenuo Sisačko-moslavačku županiju gdje smo od 27.12. do jučer navečer cijepili gotovo 3.000 ljudi, njih 2.957, piše Jutarnji.hr.

Božinović: ‘Nema popuštanja mjera’

Davor Božinović se osvrnuo na povoljniju situaciju, no istaknuo kako nema utemeljenja za popuštanje mjera.

– U europskom okruženju je nagli rast broja novozaraženih pa smo zaključili da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su sada na snazi. Sve te mjere će se današnjim novim odlukama produžiti i ostati na snazi do 31.1. Radi se o odluci o nužnim epidemiološkim mjerama: ograničenje okupljanja, odluci o radu trgovina i o javnom prijevozu. Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje zbog boravka u zatvorenom može utjecati na brzinu širenja virusa pa moramo biti svjesni rizika.

Božinović je odgovorio na pitanje koje su brojke potrebne za popuštanje mjera? 

– Radi se o cijelom nizu faktora. Mi imamo pozitivne trendove ali još visoke brojke. Još uvijek ne možemo podvući crtu iza posljedica povećanog okupljanja tijekom blagdana, ali i vezano za potrese. Morali smo uzeti u obzir i činjenicu da onaj dio koji smo dogovorili s HUP-om, HGK-om, sindikatima, o korištenju godišnjih odmora, taj dio završava ovaj vikend. Od ponedjeljka možemo očekivati veće kretanje ljudi. To će povećati mobilnost. Razgovarat ćemo o tome što s nastavkom školske godine. Uzeli smo nekoliko čimbenika u razmatranje. Ukinuli smo i odluku o zabrani napuštanja županija. Ono što epidemiologe brine je situacija u Europi. Zemlje koje imaju oštrije mjere od nas trenutno imaju rast koji je veoma brz. Ima zemalja koje su prije 10-ak dana imale 700 novozaraženih dnevno, sad imaju 7.000. Sve to smo uzeli u obzir tako da, to bi bila naša utemeljenja u promišljanju, kaže Božinović.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/bozinovic-nema-utemeljenja-za-bilo-kakvo-popustanje-mjera-evo-do-kada-se-produzuju-15041349

Nastavlja se akcija OBRTNICI ZA STRADALE OD POTRESA

Porečkim poduzetnicima i obrtnicima dodijeljene bespovratne novčane potpore