in

Božinović: Nove mjere na granicama – Za neke države nije više dovoljan samo negativan test

Granični prijelaz/Ulaz u Hrvatsku

Odluka se posebno odnosi na države u kojima se širi novi soj koronavirusa, poput Velike Britanije i Južnoafričke Republike

Nacionalni stožer Civilne zaštite u srijedu je donio novu odluku o prelascima državne granice kojom se ograničavaju neobvezni dolasci u Hrvatsku, pogotovo iz država u kojima se širi novi soj koronavirusa, poput Velike Britanije i Južnoafričke Republike. 

Popis tih država donijet će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a prema putnicima iz tih zemalja primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, istaknuo je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Davor Božinović te pojasnio da se odluka ne vezuje uz državljanstvo, već uz područje iz kojega se dolazi, piše Jutarnji list.

“Putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku moraju pokazati negativan PCR test od 48 sati i odredit će im se izolacija od 14 dana. Trenutačno su na tom popisu Velika Britanija i Južnoafrička Republika”, rekao je Božinović. 

Dodao je i da im se karantena može skratiti na sedam dana ako sami obave PCR testiranje u ovlaštenim ustanovama i ako test bude negativan.

Osobama iz trećih zemalja, koje dolaze zbog neodgodivih osobnih razloga – pogreba, liječenja i sl., ograničit će se vrijeme boravka u Hrvatskoj na maksimalno 12 sati.

“Za osobe koje dolaze s ciljem dopremanja pomoći potresom pogođenom području uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera, drugim riječima bez testa”, također je kazao Božinović.

Beroš: Mjere daju rezultate, ali moramo biti oprezni

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako danas po prvi puta nakon 22. studenoga prošle godine imamo manje od 2000 hospitaliziranih (1993), te broj preminulih ispod 30.

“Moramo i dalje biti oprezni, međutim, možemo zaključiti da naše balansirane mjere daju rezultate i da je to optimalna pobjednička formula u Hrvatskoj kada je riječ o borbi protiv epidemije”, rekao je Beroš.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/bozinovic-objavio-da-se-uvode-nove-mjere-na-granicama-evo-sto-se-mijenja-i-za-koje-drzave-15042450

POREČ: Čelnici Galije i ISU-a pozivaju umirovljenike na cijepljenje

HUT: SIGURNOST je preduvjet dolaska turista i uspješne sezone