in

Božinović o novim mjerama: Radimo sve kako bi zaštitili živote i zdravlje ljudi

Capak i Božinović - Foto Vlada Rh

Zbog porasta broja zaraženih, čemu je uzrok omikron varijanta koronavirusa, od danas, 10. siječnja, na snazi nove mjere kojima se dodatno ograničavaju javna okupljanja, rekao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ustvrdio je kako u Hrvatskoj još ne dominira omikron varijanta, a peti val pandemije počeo je na silaznom kraku krivulje četvrtog vala.

Prema novoj odluci zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100), a ona s covid potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba, najavio je Božinović.

Intenzivnija kontrola ugostiteljskih objekata
U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covida potvrde ograničavaju se na 100 osoba.
Na privatnim okupljanjima bit će moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju covid potvrde, gdje će moći biti 50 osoba.
U ovom trenutku neće biti promjena u radu ugostiteljskih objekata ali će biti bolja kontrola, rekao je Božinović. Intenzivnije će se kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje i čišćenje prostorija.
Od danas ograničen je i broj gledatelja na sportskim natjecanjima, na zatvorenom će moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Uporaba maski obvezna je bez obzira na posjedovanje covid potvrda na vjerskim, umjetničkim programima, kino projekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela.
Također se uvodi obveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće god je to moguće.

“Kontrolirat ćemo situaciju koliko možemo. Od prvog dana komuniciramo da želimo vjerovati u svijest građana, to je ispravan put. Sve radimo kako bi zaštitili živote i zdravlje ljudi”, poručio je.
Život i gospodarstvo moraju dalje. Želimo uz najmanje moguće represivne mjere postići željeni cilj, po načelu razmjernosti koje kod svakog predmeta procjenjuje i Ustavni sud, istaknuo je Božinović.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se na ograničene kapacitete testiranja na koronavirus. U 24 sata je PCR-om testirano oko 20.000 osoba, postoji mogućnost djelomičnog proširenja testiranja iako smo na dvije trećine maksimuma kad je riječ od PCR testiranju.
Kazao je kako se intenzivno radi na smanjenju broja osoba koje imaju obvezu testiranja prema novim preporukama te se pojačavaju kapaciteti za brze antigenske testove, kao i da se više ne traži potvrda PCR-om, nego da se prizna brzi antigenski test kao dijagnostički test.
Omikron varijanta rapidno raste, ali još nije dominantna.

Capak je ustvrdio kako u Hrvatskoj još ne dominira omikron varijanta, a peti val pandemije počeo je na silaznom kraku krivulje četvrtog vala.
“Hospitalizacije uvijek dolaze kasnije, sa 14 dana zakašnjenja, može biti da će broj pratiti ove novozaražene koji rastu”, kazao je.
Nakon prva tri pozitivna uzroka na omikron zabilježena u prosincu, u utorak je u Zagrebu bilo 80 posto omikrona, a u Splitu je to oko 30 posto.

“Omikron se rapidno širi pa očekujemo da u Primorju i Zagrebu bude dominantan”, rekao je Capak.
Osvrnuo se i na kašnjenje isporuke 149.000 doza Pfizerovog cjepiva zbog tehničkih problema. Te su doze preuzete, a 10. siječnja stiže još 170.000 doza Pfizera, tako da nestašice neće biti.

Cijeli dokument možete pročitati OVDJE

Izvor: Hina/Vlada/Civilna zaštita

Ilustracija Policijska uprava istarska prometna policija

Najava prometne akcije: kontrola korištenja pojasa i mobitela u vožnji

kontejneri za selektivno prikupljanje otpada kontejneri usluga poreč

VRSAR: Na javnom savjetovanju odluka o načinu skupljanja komunalnog otpada