in

Božinović o novim mjerama za kompletnu obalu, ni seoske fešte neće biti moguće bez dozvole stožera

Foto Davor Božinović/Twitter Vlade RH

Restriktivni režim važio bi za sve županije koje su označene narančastom bojom na kontroverznoj karti ECDC-a

Ministar unutarnjih poslova i čelni čovjek Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u Dnevniku Nove TV najavio je nove restrikcije za hrvatsko priobalje jer, kaže, ‘brojevi rastu i mi moramo nešto napraviti’.

Nove ‘mjere’ bi na snagu trebale stupiti u ponedjeljak, a odnose se na ograničenja javnih okupljanja i uvođenje covid propusnica kao ulaznica za takve događaje. Restriktivni režim važio bi za sve županije koje su označene narančastom bojom na kontroverznoj karti ECDC-a.

Kada je riječ o javnim skupovima, limite broja ljudi na njima bi određivali lokalni stožeri, a kretali bi se u rasponu od 50 do 1.000 ljudi. Uvjet za sudjelovanje bila bi covid potvrda.

Diljem Jadrana ljeto je rezervirano za mnoge seoske fešte. – Poanta je u tome da gdje se održavaju te fešte, da se one prijave i onda da lokalni stožer zajedno sa županijskim donese odluku mogu li oni to kontrolirati i mogu li pustiti. Ako se ne usuglase onda će Nacionalni stožer, naveo je Božinović.

Na svadbama bi bilo dozvoljeno, kako je rekao Božinović, najviše do 200-300 ljudi, a svi će morati doći s covid propusnicom koja je, tvrdi ministar, ‘jedno visoko jamstvo da će sve proći u redu’ iako se, primjerice, najavljuje da covid potvrde neće biti tako visoko jamstvo za cijepljene državljane Ujedinjenog Kraljevstva od kojih će se, izgledno je, za dolazak u RH zahtijevati i negativan test, piše Jutarnji list.

– Sportska natjecanja isto će biti dostupna za one koji imaju covid potvrdu. Bitno je cijepiti se, imati negativan test ili da je osoba preboljela koronu. Cijepljenje je jamstvo za osobu koja je cijepljenja. Sve dok traje epidemija treba se čuvati na ovaj ili onaj način, izjavio je Božinović napominjući da nove ‘mjere’ za cilj imaju spriječiti ‘barem da se neki događaji ne pretvore u superširitelje’.

Cijeli članak pročitajte na linku: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/bozinovic-najavio-nove-restrikcije-za-kompletnu-obalu-ni-seoske-feste-nece-biti-moguce-bez-dozvole-stozera-15089797?fbclid=IwAR3bzLmVgwXqjXp6QS6EIM5AAYiEb-ziwjItxOlDajp6Wz3x2h09_jU_yc8

voda čaša ilustracija

Dio Kaštelira i Višnjana 22. srpnja bez vode

RK Poreč saznao protivnika u 1. pretkolu EHF Europa lige