in

Božinović o popuštanju mjera: Bilježimo rast zaraženih, ne treba se kockati

Foto Vlada RH

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je u petak konferenciju za medije o situaciji s koronavirusom. U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 239.254 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5407 preminulo, ukupno su se oporavile 231.534 osobe, od toga 358 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.725 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.293.415 osoba, od toga 4986 u posljednja 24 sata.

“Danas je broj novih slučajeva 388. Prije tjedan dana smo imali 371 novooboljelog, a tjedan dana prije 549 novih slučajeva”, kazao je ravnatelj HZZJ- Krunoslav Capak. “Ovo je prvi put nakon više od mjesec dana da je dnevna brojka nešto malo veća nego prije tjedan dana. Trenutna incidencija je 111.4. Najvišu ima Splitsko-dalmatinska, a najmanju Istarska”, dodao je Capak. “Nižu incidenciju imaju samo Finska i Danska”, dodao je, piše Index.

“Mislim da nama ovaj pad traje više od dva mjeseca. Mi bilježimo mali, ali ipak rast i ne bih davao ocjenu toga. To može biti posljedica vala zahlađenja pa ćemo vidjeti kad zatopli kako će se kretati brojevi za tjedan, dva. Nadamo se da će se zadržati toplije vrijeme”, rekao je načelnik Stožera Davor Božinović.

Dodao je da se nadaju da će pad pozitivnih nastaviti.

“Irska je konstatirala da su dosegnuli plato i da neće popuštati mjere do svibnja. Nama je sljedeća prolazna točka kraj ovog i početak idućeg mjeseca. Sigurno ćemo nastaviti donositi odluke na temelju promišljanja i modela. Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i da se mjere moraju nastaviti provoditi disciplinirano. Ne treba se kockati”, objasnio je Božinović.

Cijeli članak pročitajte ovdje

POREČ: Filip Perić potpisao za PPD Zagreb

POREČ: Saniran potporni zid na plaži Materada – Srgulje