in

Božinović o ublažavanju mjera u Istri i covid putovnicama

Foto Vlada RH

Načelnik stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je na press konferenciji u ponedjeljak kako, unatoč trenutnom povoljnom trendu epidemije, ne žele riskirati treći val te će se ići kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin učinak na smanjenje broja zaraženih.

“Činjenica je da brojevi jesu bolji, ali i da u dobrom dijelu zemalja koje nas okružuju, teško možemo govoriti da je situacija s epidemijom stabilna i da nam to sada otvara mogućnosti za popuštanje mjera. Pogotovo s obzirom na upozorenja na potencijalni 3. val epidemije, sigurno nećemo riskirati da se epidemiološka situacija na bilo koji način naglo uruši”, proučio je Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite i  napomenuo kako regionalni stožeri mogu predlagati samo strože mjere od onih koje su donesene na nacionalnoj razini. Time je otklonio mogućnost popuštanja određenih mjera samo u Istarskoj županiji, što je lokalni stožer prošli tjedan najavio da bi probao dogovoriti s nacionalnim.

Božinović je istaknuo da ne može precizno odgovoriti hoće li nakon 31. siječnja ipak doći do popuštanja trenutnih epidemioloških mjera, ali da će se do tada evaluirati svaka postojeća mjera i procijeniti njezin učinak na smanjenje broja novozaraženih. 

Covid-putovnice?

Božinović je komentirao o navode o uvođenju potvrda o cijepljenju koje bi građanima mogle omogućiti putovanja, a naglasio je kako se o tome službeno ne raspravlja.

“Međutim, postoje države koje o tome na određen način promišljaju. Mi u ovome trenutku ne razmatramo te opcije. Ako bude nekakav zajednički pristup na razini EU onda ćemo se i mi aktivno uključiti u te razgovore. U ovom trenutku u EU i u Hrvatskoj, pa više manje i u cijelom svijetu, količine cjepiva su premale da bi se donosile odluke te vrste. U ovom trenutku mislim da je to prerano”, smatra Božinović.

Brojke su sve manje: u protekla 24 sata zabilježena su 174 nova slučaja covida, a preminulo je 39 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3276, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima su 1742 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 139 pacijenata.

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, ponovio je kako danas imamo 174 novooboljela, dok smo prije tjedan dana imali 230 novooboljelih, a još tjedan prije 361. U ovom tjednu imamo 29 posto manje oboljelih nego od 5 do 11.1. – napomenuo je.

Izvor Index.hr i Jutarnji.hr

Stiže velika promjena: U dva dana razlike u temperaturi bit će i više od 15 stupnjeva!

Bez vode 19. siječnja dio Višnjana