in

Božinović objasnio zašto kladionice mogu raditi a djeca ne mogu vježbati u zatvorenom

Davor Božinović/Twitter

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u ponedjeljak najnovije informacije vezane uz epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata zabilježeno je 68 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2002. Među njima je 951 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 86 pacijenata. Preminula je 21 osoba.

Od danas su na snazi nove, blaže epidemiološke mjere te počinju raditi kafići jer mogu prodavati pića i napitke ‘za van’, a raditi smiju i teretane, fitnes centri te škole stranih jezika, dječje igraonice i radionice, automat klubovi, kasina i kladionice, piše Jutarnji.hr.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, kazao je kako je od danas stupila na snagu odluka o popuštanju mjera.

– To je delikatan proces. Hrvatska među članicama EU ima najmanje stroge mjere, naravno da i ove koje imamo u određenom dijelu djelatnosti izazivaju nezadovoljstvo, što možemo razumjeti, ali s druge strane pratimo stanje s epidemijom. Nastavit ćemo pratiti i reakcije. Naravno da je najvažnije zdravlja, ali i ekonomska, socijalna i psihološka slika. a ova epidemija je ostavila traga na sve te četiri slike. Što se tiče pojedinih mjera, možemo razgovarati, ta pitanja se otvaraju s pravom, međutim, i učinkovitost pojedinih mjera ovisi o tome koliko se dosljedno provode, rekao je načelnik stožera.

Rad kladionica

– Što se tiče seta odluka o radu automat klubova i kasina, zaključeno je da na tim mjestima, pogotovo kad im se zabrani ugostiteljska djelatnost, epidemiološki rizik nije velik. Bili smo u kontaktu s različitim Stožerima i pokušavali objasniti da je ta odluka na tragu balansa. Vrlo mali broj tih objekata, njihovim zatvaranjem se ministarstvo financija ostaje bez nesrazmjernog dijela koji se podmiruje za koncesije, te smo odlučili uspostaviti vrlo striktan okvir, a opet ih pustiti jer rizik nije toliki, a financijski je takva odluka opravdana. Znam iz razgovora s članovima Stožera iz te dvije županije da i njihovi epidemiolozi misle isto, ali je problem reakcija javnosti. Zato i postoje Stožeri koji tumače svoje odluke javnosti. Te poruke moraju biti unisone i nije nikad dobra situacija za borbu s epidemijom koristiti bilo kakav primjer kako bi se napravila razlika između postupanja jednog i drugog Stožera, naveo je Božinović. 

– Na tom tragu možemo govoriti i o tome kuda to i koliko daleko može otići, pogotovo ako izostane prava reakcija na pozive da se odrđeni ljudi s obzirom na svoj svjetonazor ne puštaju u ugostiteljske objekte ili kafiće. Svi koji sudjeluju u kretranju javnog mišljenja moraju voditi računa o tome. Ako postoji bilo kakav prijepor, može se o tome preventivno razgovarati i za to uvijek postoji spremnost, rekao je Božinović. 

Božinović je komentirao zašto se djeca još uvijek ne mogu baviti sportom u zatvorenom.

– Što se tiče popuštanja mjera, mi imamo svi skupa isti interes, a to je da epidemija jenjava i da se vraćamo normalnijem načinu života. Jedina je razlika da smo mi u poziciji da slušajući struku probamo donijeti mjere kako bi život išao svojim tijekom u uvjetima epidemije i mislim da u tome uspijevamo. Mi s najblažim mjerama u EU smo uspjeli doći do epidemiološke situacije koja je u samom vrhu po pozitivnom dijelu incidencije na 100.000 stanovnika. Naše kontrole su edukativne. Cilj je da se ide za daljim popuštanjem, ali treba vidjeti što i kada i u kojem trenutku. Ne može sve odjednom. Idemo prema 1. ožujku i nadamo se da će brojke nastaviti trend pada i da će vrijeme biti bolje. Ukoliko se sve to nadamo s utemeljenjem sigurno ćemo razmišljati o novim mjerama popuštanja. Mi smo južni Tirol zatvorili kad ga je zatvorila i Austrijska vlada, to govori o budnosti, s druge strane učinit ćemo sve da se vratimo na terase ugostiteljskih objekata, djecu da se bave sportom. Ali dopustite da se nastavimo disciplinirano ponašati, rekao je Božinović.

Cijeli članak pročitajte na https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/bozinovic-nadamo-se-da-cemo-ici-u-daljnje-popustanje-ucinit-cemo-sve-da-se-vratimo-na-terase-kafica-15050655

ZDRAVI GRAD POREČ: Što je psihologija, a tko su psiholozi?

UMAG: Požar u fast foodu, prijava protiv vlasnika