in

Božinović – Od 1. rujna otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića. Ugostitelji: Konačno

Davor Božinović/Twitter

Na presici Nacionalnog stožera najavljeno je otvaranje zatvorenih dijelova kafića od 1. rujna te produženje covid-potvrda, ali još se ne zna na koji period. Na pitanje novinara ministar Davor Božinović je kazao da će radno vrijeme barova ostati do ponoći, ali i da nisu još definirani svi detalji mjera oko otvaranja unutrašnjosti kafića, pa ni disko klubova.

Istaknuo je da su na današnjim razgovorima ugostitelji iznijeli čvrsta jamstva da će se gosti i zaposleni držati mjera. Božinović je na konferenciji kazao i to da su interijeri kafića bili zatvoreni pored ostalog i zbog velikog broja turista i velikog broja ljudi koji su bili angažirani u sezoni na nadzoru mjera, ali da su istek sezone, stanje procijepljenosti i drugi parametri otvorili mogućnost da se kafićima dopusti i rad unutra.

Izvijestio je da su ti parametri bili tema današnjeg sastanka s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja. Dodao je da se s ugostiteljima razgovaralo i o tome kako organizirati ugostiteljstvo za jesen, piše Index.hr.

RIJEČIMA poput “konačno”, “uspjeli smo”, “dočekali smo i to”, predstavnici ugostiteljskih udruga su u petak komentirali najave Nacionalnog stožera da će od 1. rujna kafići ponovo moći raditi i unutra, nakon što to nisu smjeli zadnjih devet mjeseci, apelirajući na kolege i goste da i dalje poštuju mjere.

“Zahvalni smo stožeru, kojemu smo partner i uvijek spremni za razgovore, i svjesni da je zdravlje na prvom mjestu”, istaknuo je za Hinu sudionik sastanka ugostitelja i stožera danas Dražen Biljan iz sekcije za barove Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba i Nacionalne udruge ugostitelja, uz kojega su na sastanku ispred ugostitelja bile još Ana Lisak iz sekcije cateringa i Žaklina Troskot, predsjednica zagrebačke Nezavisne udruge ugostitelja.

Na sastanku su s predstavnicima stožera razgovarali o tome što mogu očekivati na jesen, tijekom koje bi bez rada u unutarnjim prostorima mnogi vlasnici caffe-barova strepili za opstanak.

“Jedva čekamo ponovo raditi unutra”

“Spremni smo i jedva čekamo ponovo raditi unutra, to nam je iznimno važno jer prihodi iz ljetne sezone mnogima nisu ni izbliza dovoljni da premoste probleme poslovanja uslijed ograničenja od početka pandemije. Mnogima ni na Jadranu neće biti dovoljni za preživjeti zimu, a kamo li u unutrašnjosti gdje turista nema ili ih je puno manje nego na obali”, ističe Biljan, piše Index.

Kafići nisu smjeli primati goste od studenoga prošle godine, osim na otvorene terase ako ih imaju, a nema ih, kako dodaje Biljan, velik broj ugostitelja u Hrvatskoj. Mogli su izdavati piće i hranu za van, a na terasama su gosti mogli sjediti za stolovima uz razmak. Sanitarije su gosti smjeli koristiti uz ulazak s maskom.

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/ugostitelji-o-otvaranju-kafica-konacno/2300038.aspx

UMAG: Tražio od policajca da ga ne kazni a onda prijetio, vikao…

VRSAR: Policija poziva svjedoke nesreće na rivi u kojoj je ozlijeđen 67-godišnjak