in

Čak 357 slučajeva, troje preminulih – Zaraženi povratnici iz Međugorja, djeca s maturalca…

Ilustracija Pixabay

U PROTEKLA 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 357 nova slučaja zaraze koronavirusom tako da je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 2.560, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima su 212 pacijenta na bolničkom liječenju, od čega ih je na respiratoru 11, a tri osobe su umrle u Zadru, Vinkovcima i Splitu. Svo troje imali su dodatne kronične bolesti. 

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su zabilježene 9.550 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 180 umrlo, dok se 6.809 oporavilo.

U samoizolaciji je sada 8.780 osoba. Do danas je ukupno testirano 161.701 osoba, od čega 2065 u zadnja 24 sata.

Podsjetimo, najgori dan do sada je 26. kolovoz kada smo imali 358 zaraženih.

– Najgora je situacija i dalje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Do sada je oboljelo 623 zdravstvenih djelatnika, aktivno zaraženih je trenutno 141, te je 650 njih u samoizolaciji. Novoboljeli su nam mlađe osobe i povratnici s godišnjih odmora, ali prosječna dob je porasla na 40 godfina. Imamo žarište na jednoj svadbi i rođendanu, te povratnike s hodočašća u Međugorju. Na jednom otoku u zadarskoj županiji imamo 12 oboljelih koji su se danima družili. Imamo i maturalno putovanje, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oboljelo je dvoje maturanata iz Zagreba – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Novinare je zanimalo u kojim su teretanama i u kojem broju zabilježeni slučajevi zaraze. 

-Radi se o četiri teretane. Teško je utvrditi jesu li osobe baš tamo oboljele, s obzirom da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji situacija kakva je. Pokušat ćemo promijeniti modus i ići u češće kontrole, te ćemo zatvarati na neko vrijeme one gdje ima slučajeva zaraze među korisnicima i zaposlenicima. U ovom trenutku rješenje još ne znam – rekao je Capak.

Alemka Markotić rekla je kako ne treba gledati samo brojeve. 

– Prema jeseni postoji veći rizik. Osim broja pozitivnih, većina ih nije imala simptome. Od ukupno aktivnih hospitalizirano je sedam do osam posto, što znači da su to oni s srednje teškim do teškim kliničkim slikama. Samo 0,4 posto je na respiratoru, odnosno oko pet posto od svih hospitaliziranih. Trenutno u tom kontekstu se ne događa ništa dramatično. Cijelo vrijeme smo na oprezu, pratimo kako će biti. Treba sagledati širu sliku da bi donosili sud o trenutnoj situaciji – rekla je ravnateljica klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. 

Capak ističe kako je oko 100 zaraženih turista, od čega je 30 aktivnih koji se liječe ili su u izolaciji u Hrvatskoj. Od početka ljetnog vala ukupno je 320 obavijesti stiglo o osobama koje su se iz Hrvatske vratile pozitivne na koronavirus. Splitski epidemiolozi zasad nisu zatražili pomoć, a ako bude potrebno pomoć će im biti poružena. Aktivno je pet vojnih epidemiologa, jedan je upućen nu Ličko-senjsku županiju, a drugi su spremni uskočiti u pomoć. 

– Imamo i rezerve u drugim, mirnijim županijama. Spremni smo reagirati ako bude trebalo – kaže Capak. 

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnji.hr.

NOVIGRAD: Nagrade najuređenijim okućnicama i balkonima, supružnicima Sarić posebna zahvalnica

VRSAR: U subotu na Trgu Degrassi mini tržnica domaćih proizvoda