in

Capak: Moguće zatvaranje šoping-centara, a u katedrali bi moglo biti više ljudi

Screenshot N1

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je jutros u programu N1 televizije. Kako je najavljeno, govorio je o mjerama i o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Cjepivo

“EU je u sklopu zajedničke nabave sklopila ugovore sa šest proizvođača, kasnije je došao sedmi. Pfizer nam je bio treći pregovarač, naručili smo milijun doza. Nemamo još potvrđeno, trebalo bi doći čim se cjepivo registrira. Europska agencija će najkasnije 29. 12. objaviti svoju odluku”, govori Capak. 

“Mi ne znamo u kojem će vremenu drugih 125 tisuća doza doći. Bolje je da cijepimo 62 tisuće ljudi i onda ponovno te 62 tisuće drugom dozom jer je to po ugovorima. Prioritetni su zdravstveni radnici koji dolaze u kontakt s oboljelima”, govori Capak.

“Prioritetno ćemo dobiti oksfordsko i ono AstraZenece. Prema obećanjima, mi ćemo u 5. i 6. mjesecu dobiti kompletne tranše, tada bismo mogli cijepiti cijelu populaciju iznad 18 godina”, rekao je.

“Mi uspijemo vrlo brzo cijepiti, protiv gripe u tjedan ili dva. Mogu cijepiti zdravstveni radnici s licencom, uz nadzor liječnika”, rekao je.

Govori kako se radi anketa za cijepljenje u zdravstvenim ustanovama.

“Ustanovili smo da ima dosta nepoznanica oko cjepiva i cijepljenja. Dat ćemo svim medijima popis prioriteta i informacije o tome što će se raditi i kako će se raditi”, kazao je. 

Capak: Kafići su zatvoreni da bi se smanjili kontakti, a ne jer su širitelji. Moguće je zatvaranje šoping-centara

Capak je upitan o mjerama. 

“Nama je bio cilj da smanjimo kontakte. Priznat ćete da nam je situacija teška. Što mi možemo napraviti? Možemo povećati testiranje, to radimo, ali moramo smanjiti i bliski kontakt jer se time širi virus. Kafići su zatvoreni da se smanje kontakti, a ne jer su širitelji”, rekao je. 

Što sa šoping-centrima?

“I za njih smo odredili mjere koje sprječavaju širenje virusa. Treba li ih zatvoriti ili ne? U ovom trenutku nismo to donijeli, ali moguće je zatvaranje šoping-centara, o tome su razmišljale zemlje u Europi, neke su ih zatvorile”, rekao je. 

“Što se tiče pridržavanja mjera, tu Stožer konstantno apelira na građane da štite sebe i druge. Pridržavanjem mjera štitimo i druge i ranjive. Bit će i mogućnost kažnjavanja za nepoštivanje mjera, zakon je u saboru, vidjet ćemo kada će biti izglasan”. kaže Capak. 

Po Capaku u crkvama može biti i više od 25 osoba

Na pitanje o crkvama je rekao da je za njih donesena horizontalna mjera od 25 ljudi.

“Moguće je da se to korigira, nije isto je li u katedrali ili u kapelici. Vlada je donijela odluku i zasad je to tako”, kazao je. 

Cijeli članak pročitajte na Indexu .

Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Požar dimnjaka u Brtonigli