in

Capak: “U Hrvatskoj 43 posto slučajeva delta soj. Doći će nam novi val”

Foto Vlada RH

DANAS je 1. srpnja, a nije postignut cilj da se prvom dozom cijepi 50 posto odraslih. 

“Postavili smo si taj cilj od 55 posto populacije s obzirom na to koliko smo mogli nabaviti cjepiva jer smo računali koliko ćemo nabaviti cjepiva, toliko ćemo cijepiti. Međutim, interes je pao, cijepljenje se usporilo. Mnogi ljudi kalkuliraju da se ne žele cijepiti sada, nego da će se cijepiti kasnije, dok vide situaciju, što je loše jer mi ne možemo odraditi ovu turističku sezonu ako se ne cijepimo više”, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak za Novu TV i dodao da će nam na jesen, a možda i prije, doći novi val, jer imamo indijski soj, koji je “u Hrvatskoj prisutan 43 posto od zadnjeg sekvenciranja”.

“Širi se brže i može nam stvoriti mnoge probleme”, rekao je Capak.

Strože mjere?

Najavio je strože mjere na jesen.

“Svakako će biti restriktivnije mjere ako nam brojke počnu rasti, jer, s obzirom na to da se nismo dovoljno cijepili, drugog načina da zaštitimo zdravlje građana nema, nego da se uvedu strože mjere”, rekao je Capak.

Na upit kako će potaknuti ljude da se cijepe, Capak kaže:

“To je teško pitanje. Mi smo računali na zdrav razum naših građana. Mislili smo – nabavljeno je dovoljno cjepiva, komunicirali smo da je potrebno da se cijepi 70-80 posto stanovništva da bismo riješili ovaj problem koji imamo, koji je zaustavio globalnu ekonomiju, koji je zaustavio život u svijetu. Jedini način da se riješimo toga je da se cijepimo. Računali smo na to. Međutim, očito smo pogrešno računali. Cijepljenje se usporilo, ali ja još uvijek računam na to da ćemo uspjeti doseći tu razinu uz mjere koje uvodimo.”

Problemi s covid-potvrdama

Komentirao je i probleme s covid-potvrdama. Capak kaže da je bilo tehničkih problema zbog kojih neki nisu mogli odmah dobiti potvrdu, no ti se problemi kontinuirano rješavaju, objavio je Index.hr na čijem portalu možete pročitati cijeli članak.

covid potvrda propusnica pixabay

Nove mjere od 1.7. – Pogledajte što se sve mijenja i kako ćemo ići na velika okupljanja

Meteo: DHMZ izdao upozorenja, moguće nevere