in

Četiri tipa krivotvorila covid-testove, sanitarne iskaznice i još puno toga

Ilustracija

POLICIJA je u suradnji s Uskokom uhitila i pritvorila četvoricu zbog krivotvorenja niza javnih isprava, od potvrda o testiranju na covid i sanitarnih iskaznica do uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za vožnju.

Protiv četvorice muškaraca u dobi od 54, 47, 55 i 52 godine Uskok je pokrenuo istragu i od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražio da im odredi istražni zatvor.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su izrađivali i distribuirali krivotvorene potvrde o izvršenom testiranju na covid, sanitarne iskaznice, potvrde o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni djelatnika (higijenski minimum), uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima, uvjerenja o osposobljenosti za rad na siguran način, licence Hrvatske obrtničke komore za obuku praktikanata i druge javne isprave.

Pritom su ih svojim klijentima prikazivali kao autentične dokumente koje mogu koristiti u daljnjem pravnom prometu.

U policiji i Uskoku kažu da su osumnjičeni međusobno podijelili poslove tako da su trojica pronalazila osobe kojima su bile potrebne određene javne isprave i koje su bile spremne platiti ih manje nego što bi koštalo izdavanje legalnim putem.

Kod jednog osumnjičenog pronađeno i oružje

Stoga su pribavljali potrebite obrasce i podatke te se raspitivali kod institucija, pravnih i fizičkih osoba o legalnom načinu i postupku ishođenja dogovorenih isprava, dok je četvrti osumnjičeni izrađivao dogovorene isprave, a protupravno stečenu novčanu korist međusobno su dijelili.

U četvrtak su osumnjičenicima pretraženi domovi i drugi prostori, a pronađeno je i oduzeto više komada raznih krivotvorenih pečata, popunjenih i nepopunjenih obrazaca raznih javnih isprava, računala te više mobilnih uređaja. Kod četvrtoosumnjičenog je pronađena automatska puška i automatski pištolj, pa će odgovarati i za nezakonito posjedovanje oružja.

Nakon kriminalističkog istraživanja policija je Uskoku četvoricu prijavila za 31 kazneno djelo krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja, zbog čega je četvero osumnjičenih privedeno pritvorskom nadzorniku.

Izvor Index.hr

Žena neznancu za liječenje djeteta uplatila desetke tisuća kuna

U subotu u Istri dvoje novozaraženih, ponovno više ljudi u samoizolaciji