in

CYBER KRIMINALCI NE MIRUJU: Ostala bez 160.000 kuna jer je slušala upute ”financijskih stručnjaka”

Ilustracija

Policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovanja kriptovalutama i savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara

Rovinjska je policija zaprimila prijavu 49-godišnje državljanke Ukrajine koja je prevarena za oko 160.000 tisuća kuna.

Naime, žena je putem interneta pronašla oglas tvrtke koja je oglašavala pružanje obuke za trgovce kriptovalutama te se sredinom kolovoza registrirala na platformu tvrtke sa svojim osobnim podacima. Potom je radi stvaranja portofelja za trgovanje, prema uputama osoba koje su joj se predstavile kao financijski stručnjaci, uplatila 160.000 kuna, no nakon što je obavila uplate, onemogućen joj je pristup računu na kojem se navodno nalazi njen novac. Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja.

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodni brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.

Izvor PU istarska

korona covid ilustracija pranje ruku

U petak ponovno više od sto novih slučajeva

mup policija policajac motor

Bježao policiji jer je na moped stavio lažne pločice