in

‘DI SI, LOPOVE?’ Osumnjičenici uhićeni u aferi Uljanik danas na ispitivanju u DORH-u

Nakon ispitivanja, u državnom odvjetništvu će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor, piše Jutarnji.hr na čijem se portalu može pratiti iz sata u sat što se događa.

NOVO 12:02  Anto Nobilo, odvjetnik Giannija Rossande, bivšeg predsjednika uprave Uljanik grupe, kazao je novinarima da se njegov klijent i dalje brani šutnjom jer se radi o vrlo kompleksnom spisu gdje je činjenični opis na 7-8 stranica, te prije iznošenja obrane treba proučitui sve detalje.

‘Ono što je bitno da se zna i zbog radnika Uljanika i svih ostalih, jest da se nitko, niti moj klijent niti itko drugi, ne tereti da je izvan sustava Uljanika niti jednu kunu iznio i stavio u vlastiti džep’, kazao je Nobilo novinarima.

Pojasnio je da se u ovom slučaju radi o optužbama za nezakonito poslovanje unutar Uljanikove grupacije, gdje novac nije završio izvan sustava kompanije, već se tvrdi da su tvrtke oštetile jedna drugu.

11:24 Dan nakon spektakularnog uhićenja 12 top menadžera Uljanik Grupe i Uljanik Plovidbe iz Pule i Rijeke sliježu se dojmovi.

Osumnjičeni su u Rijeci na Županijskom državnom odvjetništvu gdje se od jutra provode ispitivanja, a na kraju dana znat će se daljnja odluka vezano za njihov pritvor i nastavak čitavog procesa. Istodobno predstavnici sindikata su u Zagrebu. U 15 sati imaju zakazan sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

U Sindikatu Istre Kvarnera i Dalmacije kažu da bi im bilo draže da je došla u ovoj teškoj situaciji među radnike.

Danas će nas predstavnike sindikata u Zagrebu primiti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. S obzirom na predsjednička ovlaštenja sindikalna očekivanja su minimalna. Hvala joj na gesti, ali bilo bi nam puno draže da je imala vremena ona doći među radnike. Nadamo se da i to nije (njena predsjednička) predizborna kampanja jer svoj je predsjednički značaj i autoritet mogla za pulske i riječke brodograditelje iskoristiti puno ranije, kazala je predsjednica tog sindikata Marina Cvitić.

Dodala je kako je jučerašnje uhićenje 12 menadžera u drugi plan stavila sedmomjesečnu agoniju bez plaće radnika Uljanika i 3. maja kojima se baš u ovom tjednu, odnosno sutra za 3. maj, a prekosutra za Uljanik, na trgovačkim sudovima u Rijeci i Pazinu određuje pravac budućnosti – stečaj ili ne.

– Usprkos kontinuiranim odgađanjima konačne odluke, s uvjerenjem da se nekad strateška gospodarska grana ne smije ugasiti, u SIKD-u ipak nismo gubili nadu da će se naći rješenje za opstanak i restrukturiranje. Činilo se, naime, da se ministar gospodarstva Darko Horvat, istina dosta usamljen u Vladi, iskreno trudi pronaći izlaz koji neće biti „brodograđevni kraj“. Međutim, previše se toga „poklopilo“ u ovom tjednu – iznenadna efikasnost Državnog odvjetništva i PNUSKOK-a, uhićenja rukovodstva Uljanika i 3.maja dva ili tri dana prije presudnih sudskih ročišta, raspisani europski izbori – a da ne bi otvorilo sumnju da je sve to bila zapravo dobro isplanirana režija, u kojoj će pozornost javnosti i „gladnih“ radnika, s glavnog kolosjeka problema opstanka Uljanika i 3.maja, biti skrenuta na sporedni pod geslom „pravda je spora ali dostižna“. A koliko spora, bojimo se, vidjet će se najbolje nakon izbora, istaknula je Cvitić.

Ona istodobno poziva premijera da već danas se donese odluka o sudbini pulskog i riječkog brodogradilišta.

Više čitajte na portalu Jutarnji.hr.

Predavanje o Pesariisu, gradiću satova, u porečkoj Zajednici Talijana 28. ožujka

BOĆARSKA PRVENSTVA U POREČU I SV. MARIJI NA KRASU: Najbolji Nives Jelovica, Filip Matijašić i Martin Štihović