in

Drama u Marini Kaštela: Izgorjelo pet jahti. Za sve je kriv ljudski faktor?

Foto Slobodna Dalmacija

Prema posljednjim podacima, izgorjelo je pet luksuznih jahti, dok ih je još 18 oštećeno. Šteta se broji u desecima milijuna eura. 

Oko 20.30 sati u subotu navečer u Marini Kaštela izbio je požar koji proširio brzinom munje. Kako doznajemo, vatrena buktinja izbila je na jednom od brodova koji su usidreni u kaštelanskoj marini te se proširio na druge brodove. Gusti crni oblaci dima koji su se nadvili nad Kaštela u roku od 5 minuta dokaz su kako je požar zahvatio više plovila, a sve vatrogasne snage pojurile su prema terenu kako bi se spriječilo širenje vatre na još veći broj brodova, piše Slobodna Dalmacija.

U Marinu je pristigao i vatrogasni brod DVD-a Kaštel Gomilica, te je u ovom trenutku vidljivo da su vatreni plamenovi na brodovima manji.

Ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju cijeli slučaj komentirao je vlasnik Marine Kaštela Joško Berket koji nam je kazao kako je sreća u cijeloj nesreći to da nema ozlijeđenih ljudi.

– Mogu vam potvrditi da je izgorjelo 5 jahti i da je materijalna šteta iznimno velika. Do požara je došlo na jednoj od vatrom uništenih jahti, a uzrok je definitivno ljudski faktor. Dakle nisu u pitanju instalacije i slično. Vatra je buknula u jednom trenu a posada koja se na njoj nalazila krenula je sama gasiti požar usred kojeg su im u plamenu nestali konopi pa je brod počeo plutati prema drugima. Plamen je odmah zahvatio i drugu jahtu, a potom njih još tri. Sve vatrogasne snage su na terenu kao i zaposlenici Marine Kaštela, a na svu sreću u vrijeme izbivanja požara nije puhao vjetar. Vatra je lokalizirana oko 21.40 sati, ekskluzivno je za Slobodnu izjavio vlasnik Marine Kaštela Joško Berket.

Na teren je došao i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović koji je kazao kako se situacija polako smiruje te kako je najvažnije da su ljudi živi i zdravi.

Sa brodova su se oko 21.15 minuta evakuirale posade i turisti, a nadležni u Marini im nastoje osigurati privremeni smještaj.

Veliki problem u organiziranju evakuacije stvaraju brojni Kaštelani i znatiželjnici koji su došli vidjeti što se događa, bez obzira na eventualnu opasnost. Nadležni su zamolili da se svi suzdrže od dolaska u Marinu.

Više fotografija i videa pogledajte na linku https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/buknuo-veliki-pozar-u-marini-kastela-planulo-na-jednoj-jahti-prosirilo-se-na-vec-na-desetak-drugih-plovila-sve-vatrogasne-sluzbe-jurisaju-na-teren-1102208

Zbog “La Mule”: U Poreču u ponedjeljak kreće obnova kanalizacije kod nogometnog igrališta Stari Jadran

Hrvatska slavi Dan državnosti. Znate li što je bilo na današnji dan 1990. godine?