in

Drama u Umagu: Jedan mladi surfer jučer nađen, a za drugim se potraga nastavlja danas

Ilustracija: Duško Marušić/Pixsell

Jedan od dvojice surfera nestalih jučer poslijepodne u moru ispred Umaga samostalno je doplivao do obale, a s obzirom na vremenske prilike na moru nije bila moguća potraga za drugim, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Kako je kasno sinoć objavio HRT,  hrvatski državljanin se spasio, dok slovenskom zasad nema traga.

Krenula velika potraga za slovenskim surferom, u potragu bi trebao krenuti i veliki policijski brod

Kako su za Index potvrdili iz Lučke kapitanije, jutros je krenula velika potraga za slovenskim surferom. “Sve službe su na terenu: Lučka kapetanija Umag, vatrogasci, pomorska policija i Gorska služba spašavanja. Sada smo u razgovorima da isplovi veliki policijski brod i probat ćemo vidjeti s lokalnim ribarima da se i oni uključe u potragu, ovisno o prilikama na moru. Sada još uvijek puše i dosta su veliki valovi”, rekli su za Index iz Lučke kapetanije Pula. 

Objasnili su i na kojem području traže slovenskog surfera.

“Mi njega tražimo na području od luke Umag do svjetionika Savudrije. To je područje koje se pretraživalo i jučer i pretražujemo ga ponovno danas. Pretražuje se zasad more uz obalu jer je još uvijek ostalo mrtvog mora od juga”, dodali su iz Lučke kapetanije za Index. 

Još se uvijek ne zna identitet ni dob slovenskog surfera. 

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) u ponedjeljak, u 17 sati i dvije minute, zaprimili su dojavu očevidaca o dvojici surfera, jednom na wind, a drugom na kite surfu, u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vjetra nosili prema otvorenom moru, stoji u priopćenju Ministarstva.

Vjetar im uništio jedra, pali su u more

Obojici su uništena jedra i pali su u more, nakon čega je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Pula i Lučkom ispostavom Umag.

Službenici pulske Kapetanije su u 18 sati javili kako je jedan od dvojice surfera uspio samostalno doplivati do obale u blizini Umaga, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula u daljnje medicinsko postupanje.

Dežurstvo tijekom noći

S obzirom na vremenske prilike na moru, nije bilo moguće poduzeti pomorsku potragu, za što je iz MRCC Rijeka, uz raspoložive službenike pulske Kapetanije, angažirana Policijska uprava istarska i Javna vatrogasna postrojba Pula, čiji službenici i pripadnici obavljaju kopnenu potragu, odnosno tijekom noći su dežurali na pozicijama uz obalu na kojima je predviđena pojava nestalog surfera sukladno morskim strujama i smjeru vjetra, dodaje se u priopćenju. 

O događaju je obaviještena i hrvatska Obalna straža kako bi pripremila vlastite raspoložive pomorske i zračne potražno-spasilačke resurse. 

Svi sudionici u pomorskom prometu u području potrage, putem obalnih radio postaja obavještavaju se o nestaloj osobi, zaključuje se u priopćenju. 

Dani švoja slave ovu plemenitu ribu i pozivaju na kušanje do 18. studenog

Dani švoja slave ovu plemenitu ribu i pozivaju na kušanje do 18. studenog

Izložba ''Tarske ulike-Ulivi de Torre'' otvorena u porečkoj Galiji

Izložba ”Tarske ulike-Ulivi de Torre” otvorena u porečkoj Galiji