in

PULA: Roditeljima određen pritvor zbog smrti sina (15). DORH: Bili su svjesni da je loše, nisu zvali doktora

Foto RODNAE Productions za Pexels - ilustracija

Roditelji dječaka koji je u srijedu umro u Puli jutros su dovedeni pred suca istrage. Određen im je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Oglasio se i DORH:

“Županijsko državno odvjetništvo u Puli je 1. listopada 2021. provelo dokazne radnje prvog ispitivanja prvoosumnjičene 45-godišnje državljanke Republike Hrvatske i drugoosumnjičenog 42-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog postojanja osnove sumnje da su počinili kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, povredom djetetovih prava iz članka 177. stavak 4. u svezi stavka 1. i 2. KZ/11.

Postoji osnovana sumnja da okrivljenici tijekom ljeta 2021. godine pa do 29. rujna 2021. u Puli, kao roditelji djeteta (2006.), svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, nisu za njega tražili liječničku pomoć, olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt. Prvookrivljenica je pozvala hitnu medicinsku pomoć 29. rujna 2021. koja je prevezla dijete u Opću bolnicu Pula, ali je dijete uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja preminulo.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo je prijedlog sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08).”

Jučer su rekli da se ne osjećaju krivima

Oni su jučer ispitani u odvjetništvu nakon čega su vraćeni u pritvor, gdje su proveli noć. Kazali su da se ne osjećaju krivima. Policija ih optužuje da su grubo povrijedili djetetova prava zanemarivanjem i nebrigom o njegovom zdravstvenom stanju, čime su prouzročili smrt djeteta. Ako im se na sudu dokaže krivnja, mogu biti osuđeni na kaznu zatvora do 15 godina zatvora.

Jutros su dovedeni pred suca istrage u pratnji odvjetnika koji su im dodijeljeni po službenoj dužnosti, navodi Index.hr.

Liječnici su ga reanimirali, a nad njim se molio šaman

Podsjetimo, u srijedu je u pulskoj bolnici preminuo 15-godišnji dječak kojeg roditelji tri mjeseca nisu vodili u bolnicu unatoč njegovom narušenom zdravstvenom stanju. Dječak je u ta tri mjeseca oslabio i izgubio na težini. Neslužbeno, dječak je imao dijabetes koji nije bio liječen na primjeren način.

Stanje mu se znatno pogoršalo 27. rujna, no roditelji su tek 29. rujna zatražili hitnu medicinsku pomoć.

Pozvali Hitnu kad je dijete prestalo disati

Majka je Hitnu pomoć pozvala kad je dijete prestalo disati. Reanimacija je započela već u njihovoj kući, a nastavljena je u bolnici.

Hitna pomoć je pozvana kad je 15-godišnjak već bio klinički mrtav, piše Glas Istre u današnjem izdanju novina. Navode i da je tijekom reanimacije nad njim molio šaman.

Dijete je nakratko stabilizirano, ali stanje mu se opet pogoršalo i nakon nekoliko sati dječak je umro. Preminuli dječak je pohađao prvi razred pulske Gimnazije, na kojoj je danas izvješena crna zastava. Ravnatelj gimnazije Nikola Vujačić nije želio komentirati slučaj.

Iz PU istarske kažu da ranije nije bilo postupanja u ovoj obitelji.

Roditeljima prijeti do 15 godina zatvora

Privedeni par je prije dvije godine izgubio još jedno dijete. U kolovozu 2019. na jezeru Čingi-Lingi, u općini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji, utopio se njihov tada 11-godišnji sin, piše Index.hr.

Vlasnik hrama u kojem je živio preminuli dječak: Uvijek je bio mršav, nitko nije znao da je bolestan

Kako u subotu piše Jutarnji.hr, u hinduističkom hramu Sri Sri Radha Gopinath u Šikićima gdje je živjela šesteročlana obitelj čiji je 15-godišnji sin preminuo prije tri dana u pulskoj Općoj bolnici, kažu da nitko nije znao što se događa, niti su znali da je dijete bolesno. Predsjednik udruge Vaišnavsko društvo Vladimir Radeka uvjerava da ni roditelji dječaka, kojima je tijekom subote određen jednomjesečni istražni zatvor, ni on nisu bili upoznati da je tinejdžer bolestan. Tvrdi da je dječak uvijek bio mršav i da na njemu ništa nije bilo čudno.

– Nikad nije bilo pitanja ni govora o tome da itko odbije liječničku pomoć. Dapače, čim je potrebno, treba se ići obratiti liječniku. A kako će se interpretirati, vidjet ćemo nakon liječničke obdukcije iako su liječnici rekli da je preminuo zbog dijabetesa. No, nitko nije znao da dijete ima dijabetes. To su liječnici rekli nakon reanimacije. Ne znam je li dijete bilo prije na nekim kontrolama. A svaki građanin je slobodan, a utjecaj koji ja mogu imati je u vezi duhovne prakse i meditacije te moralnih načela. A ostalo je svatko slobodan da radi kako hoće, kazao je Radeka.

Rekao je da je djetetu bilo loše taj dan, a da je dan ranije bio u školi.

– Nitko nije pokušavao liječiti dijete i ne znam jesu li roditelji pokušali ayurvedski liječiti dijete. No, ne znači da ako je ova tradicija iz Indije, da netko obavezno mora ići kod ayurvedskih liječnika. To nigdje ne stoji. I nikog ne uvjeravamo kako bi se netko trebao liječiti. Čovjek treba imati svoju slobodu, kazao je čelnik udruge zajednice u Šikićima koja prakticira bakti jogu.

Trenutno je u njihovom centru 12 osoba. Objasnio je da je dječak u trenutku kada je došla hitna pomoć bio u sobi s majkom i još jednim članom zajednice.

Jako mršav i visok

– Dječak je uvijek bio jako mršav i visok. To što je on taj dan imao proljev i povraćao i što je majka bila uz njega i davala mu čajeve i nešto da pojede i bila uz njega cijelu noć dok se odmarao i spavao, što ujutro kada je vidjela da teško diše, pozvala hitnu pomoć…. To što su oni bili iznenađeni i šokirani kako je on iscrpljen i kako skoro ne diše, a tko ne bi bio šokiran? Svi smo vidjeli da je dijete mršavo, ali izgleda da nitko nije primijetio da je tako loše, tvrdi Radeka.

– Nama je svima to neobično. I ja sam došao na kraju u tu sobu, ali što smo mogli napraviti ako imate mrvicu religioznosti? Obratiti se bogu. A to se može samo pohvaliti, a ne izvrtati to i reći da je netko nezainteresiran za pomoć. Mislite da je nama stalo da netko umre? Mi nismo fanatici. To nije neka crna magija. Oni nisu znali što se događa s njihovim djetetom. Da sam vidio da je to drugačije, ne bi dijete bilo ovdje. Ne bih to dozvolio, objasnio je Radeka zašto nitko nije pozvao pomoć i zašto su se svi molili kada je došla hitna.

Kazao je da se kao čelnik udruge ne osjeća odgovornim niti krivim, i da mu je teško. Kazao je i da bi, da je znao što se događa, bio nešto poduzeo.

Cijeli članak pročitajte na linku https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/vlasnik-hrama-u-kojem-je-zivio-preminuli-djecak-uvijek-je-bio-mrsav-nitko-nije-znao-da-je-bolestan-15106887

Korona covid maska za lice koronavirus ilustracija unsplash

Čak 30 novih slučajeva u subotu. Nešto manji broj osoba u samoizolaciji

Foto 22. INA Rally Poreč

22. INA Rallyju Poreč: Prvog dana vode Mađari Gyarmati-Kocsis