in

Žena neznancu za liječenje djeteta uplatila desetke tisuća kuna

Ilustracija

ŽENA sa šireg koprivničkog područja nepoznatoj osobi na internetu uplatila je desetke tisuća kuna za liječenje djeteta.

“Između ožujka i svibnja ove godine oštećena 61-godišnjakinja sa šireg koprivničkog područja na nagovor nepoznate osobe s društvene mreže, uplatila je u nekoliko navrata više desetaka tisuća kuna za liječenje bolesnog djeteta na bankovne račune u Turskoj”, piše policija.

“Stoga policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192. Kad kupujete online/putem interneta provjerite web stranicu, nikad ne koristite veze dobivene elektronskom poštom ili preko društvenih mreža”, piše policija.
 
“Osobne podatke, podatke tekućih računa banke ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja.

Ne šaljite novce nepoznatom: ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ako je moguće, zadržite pravo da prvo primite robu. Prije plaćanja razmislite dvaput, provjerite da li ste razumjeli rizike kupnje putem interneta. Sačuvajte sve dokumente vezane za vaše online kupovine, mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili da dokažete da ste platili robu.

Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti.  Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke”, upozorava policija.

Izvor Index.hr

U Hrvatskoj je 85.000 turista: U subotu stižu Slovaci, Mađari i Česi

Četiri tipa krivotvorila covid-testove, sanitarne iskaznice i još puno toga