in

Crveni križ počinje s isplatom novčane pomoći na Baniji, dosad stiglo više od 33.000 zahtjeva

Crveni križ u Petrinji

Hrvatski Crveni križ (HCK) ovoga tjedna planira početi isplaćivati ukupno 49,4 milijuna kuna prikupljenih u Apelu za građane na Banovini čije su nekretnine stradale u razornom potresu krajem prošle godine.

Najavila je to u utorak glasnogovornica HCK-a Katarina Zorić u emisiji “Hrvatski radio za Banovinu”, ističući da se zahtjevi za isplatu novčane pomoći još uvijek prikupljaju, dio ih dolazi poštom, ali vjeruje da će s isplatom pomoći početi ovoga tjedna.

Napomenula je da su građani pogođeni potresom svoje zahtjeve mogli predavati do petka u ponoć, a dosad ih je stiglo više od 33 tisuće.

Pomoć za one koji su najlošije prošli u potresu

“Našim Apelom putem žiro računa ili donatorskog telefona uplaćeno je oko 49,4 milijuna kuna. To su sva sredstva koja će do zadnje lipe biti isplaćena stradalim građanima, s tim da želimo isplatiti onima kojima stvarno treba i koji su najlošije prošli u ovoj situaciji”, rekla je Zorić.

Dodala je da će se novac isplaćivati u dvije kategorije – jedan iznos samačkim domaćinstvima, a drugi višečlanim kućanstvima. S obzirom da je Apel otvoren do 28. ožujka, Zorić se nada da će i broj uplata rasti, piše Jutarnji.hr.

Podsjetila je da se dodjela novčane pomoći određivala po dva kriterija – prijavljeno boravište ili prebivalište na dan 28. i 29. prosinca prošle godine, kad je razorni potres pogodio Banovinu, te oštećena nekretnina pod kojom se smatraju i “nusprostorije” te prostorije za stoku.

Cijeli članak pročitajte ovdje

S polica trgovina povlači se jedna vrsta čokolade

Apel stožera: KOZLEVAC pozvao građane da se drže svih mjera protiv širenja zaraze koronom