in

Dan je borbe protiv nasilja nad ženama – Pogledajte MUP-ov spot Lily

Ilustracija

NACIONALNI je Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u sjećanje na tragediju tijekom brakorazvodne parnice prije 21 godine kada je Mato Oraškić na Općinskom sudu ubio svoju suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju te ranio zapisničarku. Hrvatski sabor 2004. godine proglasio je 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Dan je borbe protiv nasilja nad ženama - Pogledajte MUP-ov spot Lily

Projekt Lily

Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt Lily, izradilo je novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola.

Sam naziv projekta, pa tako i novog spota Lily, simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine, priopćio je MUP.

Projekt Lily ima multimodularni karakter te se, kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. godine diljem Republike Hrvatske s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama.

“Potičemo dječake i muškarce na kulturu nenasilja, dijaloga, tolerancije, kao i na ravnopravnost spolova i važnost nenasilnog ponašanja”, naveli su iz MUP-a.

“Ovaj spot daje primjer ispravnog obrasca ponašanja u bračnim ili partnerskim odnosima te bliskim vezama, a koristit će se kao osnova za daljnju edukaciju i senzibilizaciju osoba muškog spola mlađe životne dobi, kao primarna prevencija, što je u skladu s preporukama Europske komisije koje ukazuju na važnost provedbe programa o rodnoj ravnopravnosti u najranijoj dobi, kao i programa kojim se promiču zdravi i pozitivni životni stilovi te nenasilno ponašanje”, kažu iz MUP-a.

Također, spot je primjenjiv i za potrebe sekundarne i tercijarne prevencije nasilja muških osoba te će, u suradnji s partnerima, biti dostupan nadležnim ustanovama, organizacijama i institucijama koje provode programe i tretmane psihosocijalnog karaktera, kao i programe reedukacije.

“Pogotovo trenutno, u vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19, osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem. Zato nam je cilj ovim spotom potaknuti na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije.

Senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kojem obliku ne tolerira osnovni je cilj ove kampanje.

Analiza kaznenih djela nasilja u obitelji u 2020. godini

Unatoč povećanju broja kaznenih djela nasilja u obitelji, ne možemo govoriti o ukupnom porastu nasilničkih ponašanja između bliskih osoba, stoji u MUP-ovom priopćenju.

Naime, dodaju, zaštita žrtava nasilja u obitelji sve više se ostvaruje u okviru kaznenog zakonodavstva, što je rezultat napora policije u edukaciji prepoznavanja i pravilne kvalifikacije određenih ponašanja kroz kazneno pravnu umjesto prekršajno pravnu reakciju, na koji način počiniteljima šaljemo jasnu poruku o stavu države prema nasilju u obitelji.

Statistički podaci ukazuju na to da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen 11% manji broj počinitelja prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 5623 počinitelja, što je za 1133 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. 

“U isto vrijeme jačali smo kaznenopravno zaštitu žrtava. Tako smo u prvih osam mjeseci ove godine evidentirali i procesuirali 1.005 kaznenih djela Nasilje u obitelji što je za 42% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 708 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri žene usmrtili njihovi partneri.

Dakle, kad sagledamo sva ponašanja s elementima nasilja počinjena u obitelji (prekršaji iz članka 10., Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno kaznena djela Nasilje u obitelji, Tjelesna ozljeda, Teška tjelesna ozljeda, Prijetnja) u prvih osam mjeseci ove godine bilježimo 9.220 kažnjivih radnji, dok smo u istom razdoblju prošle godine zabilježili ukupno 9.483 prekršaja i kaznenih djela što predstavlja pad nasilja u obitelji za 2,7%. Pad je još izraženiji ukoliko usporedimo samo prekršaje nasilja u obitelji i kaznena djela Nasilje u obitelji iz čl. 179 a Kaznenog zakona, tad je vidljiv pad u prvih osam mjeseci ove godine za čak 7%”, kažu iz MUP-a.

Prijavite nasilje – prekinimo šutnju

Premda statistički podaci govore u prilog smanjenju nasilja, građani koji imaju saznanja o nasilju svakako ga trebaju prijaviti policiji, i to u slučaju trenutne izloženosti nasilju žurnim pozivom na broj 192, a u drugim situacijama, dok se ne normalizira stanje s ograničavanjem socijalnih kontakata, putem online aplikacije za prijavu zlostavljanja djece Red Button ili putem elektronske pošte policija@mup.hr.

Odgovornost za sprječavanje nasilja i zaštitu žrtava sigurno je jedna od najvećih i najvažnijih odgovornosti policije, ali odgovornost leži i na čitavoj zajednici, odgovornost da se saznanje o nasilju prijavi, čime će se pokrenuti sustav podrške i pomoći žrtvi nasilja.

“Nasilje je društveni problem, stoga zajedno prekinimo šutnju!” poručuju iz MUP-a.

Cijeli članak pročitajte na portalu Index.

POREČ: Počelo postavljanje tisuću novih lampadina javne rasvjete koje će uštedjeti do čak 76% energije

POREČ: Počelo postavljanje tisuću novih lampadina javne rasvjete koje će uštedjeti do čak 76% energije

NOVIGRAD: Iz auta ukrao fotoaparate, dronove, laptope...

POREČ: Pokušao razrezati krov auta kako bi provalio