in

Dosad 49 novih slučajeva: U Istri 6 pozitivnih, u Rijeci 9, najviše u Slavoniji

Pixabay

U 14 sati svakoga dana Nacionalni stožer ponovno od jučer izvještava javnost o najnovijim informacijama o koronavirusu u Hrvatskoj.

Do početka presice o stanju nas izvještavaju županije, a zasad imamo 49 novooboljelih, a najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Osječko-baranjskoj Primorsko-goranskoj županiji.

Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je da je u protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 237 uzoraka briseva na Covid-19, od kojih je 6 pozitivno. 

Kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju. Osoba je imala kontakt sa zaraženom osobom i došla je iz Zagreba. Tri novooboljele osobe su imale kontakt s pozitivnom osobom. U dva slučaja još traje epidemiološka obrada.

Iz Županijskog stožera Civilne zaštite su dodali kako je u umaškom domu za starije situacija “čista i pod kontrolom”.

Neslužbeno se doznaje kako se u četiri slučaja radi o zaraženim osobama s područja Umaga, ali one se ne dovode u vezu s Domom za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc”.

Kako doznaje Jutarnji list, u jednom slučaju radi se o ženskoj osobi koja je iz Zagreba doputovala u Peroj, dok je šesta osoba s područja grada Buzeta, čime ovaj grad bilježi prvi slučaj zaraze koronavirusom od početka epidemije. U pulskoj Općoj bolnici je četrdesetak zaraženih pacijenata.

Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je čak devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, prema informacijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te županije.

Četvorica novozaraženih su pomorci u dolasku i odlasku na brod. Pozitivna je i jedna djelatnica pomorske agencije koja se vjerojatno zarazila od pomoraca.

Dvojica novih pozitivinih su međunarodni vozači koji su također testirani po povratku iz Europe.

Dvije novozaražene osobe vezane su uz zdravstvene djelatnosti – jedan liječnik vezan uz stomatološki zahvat koji se trebao odraditi pa je pacijent prethodno testiran, a jednome liječniku opće prakse je pacijent imao epidemiološku indikaciju pa je testiran i on. Epidemiološka obrada kontakata je u tijeku.

U posljednja 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj je županiji devet novih pozitivnih osoba na Covid-19. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 127, od kojih su 44 osobe izliječene.

Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog Covida.  U protekla 24 sata testirano je 137 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na Covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozitivno je 5 zdravstvenih radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara).

HZJZ Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 171 uzorak. Deset od njih je bilo pozitivno na koronavirus, sedam iz Đakova, dva iz Osijeka te jedan iz Valpova.

Epidemiolozi su u razgovoru s novooboljelima prikupili podatke o njihovim kontaktima te je u izolaciju stavljen 91 novi kontakt oboljelih. Trenutno se na području te županije u samoizolaciji nalazi 478 osoba.

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 25 oboljelih od kojih je 4 na respiratoru. Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji i od 55 provjera, kod ni jedne osobe nije utvrđeno kršenje izrečene mjere samoizolacije.

Na zadarskom području pet je novozaraženih osoba koronavirusom i u tijeku je traženje njihovih kontakata, izvijestio je u utorak Stožer Civilne zaštite Zadarske županije.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 144 uzorka, a u samoizolaciji je 418 osoba. S današnjim danom izliječene su četiri osobe pa ukupan broj ozdravljenih od početka epidemije iznosi 98, ističe se u priopćenju. 

U Zadarskoj županiji trenutačno su aktivna 52 slučaja, a na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je petero pacijenata. Nije bilo kršenja propisane samoizolacije.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je na konferenciji za medije da su u posljednja 24 sata u Zagrebu potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. ”To je drastičan pad u odnosu na prošle dane”, dodao je Šostar. Ozdravilo je još 10 osoba, a u posljednja 24 sata testirano je 400 osoba, prenosi Dnevnik.hr.

Pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić rekla je da još nije poznato gdje su se zarazile tri djelatnice zagrebačkog doma za starije. Rekla je da nisu bile izvan Hrvatske niti u kontaktu s osobama u samoizolaciji ili pozitivnim osobama. ”Svi korisnici su negativni i dobro su”, dodala je.

Na području Zagrebačke županije do 11 sati evidentirano je 207 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobi više, a jedna je osoba više izliječena. 

Također, jedna osoba je preminula 11. srpnja 2020. godine.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 61 slučaj. Do sada je ukupno izliječeno 137 osoba, a 9 ih je preminulo.

Iz Zagrebačke županije napominju kako se podaci koje svakodnevno objavljuju u isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene od strane županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Ističu kako iz toga proizlazi razlika u brojevima.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije dvije su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2 što je najmanji broj u posljednja dva tjedna. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. 

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 127, dok je broj aktivnih slučajeva 77. 

Od ukupno 214 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je jedna novooboljela osoba sa područja grada Splita pozitivna na Covid infekciju. Osoba se epidemiološki obrađuje kao i njeni kontakti.

Uz jednu novooboljelu osobu sa područja Splitsko dalmatinske županije, pozitivna na covid infekciju je i jedna osoba sa područja Osječko baranjske županije koja je testirana u Splitu.

U samoizolaciji se nalazi 651 osoba. 

Na području Šibensko-kninske županije zabilježen je jedan slučaj oboljenja od zarazne bolesti COVID-19, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite u utorak oko podneva.

Kako se doznaje iz istog izvora, riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Vodica za koju je epidemiološka obrada je u tijeku.

– Od ukupnog broja oboljelih dvije osobe se i dalje liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnji.hr.

Easyjet se vraća u Pulu, Zadar i Dubrovnik

Easyjet se vraća u Pulu, Zadar i Dubrovnik

Porečki Jadran izborio susret s Interom iz Zaprešića

POREČ: Seniori NK Jadran počeli s pripremama – Nova lica Lepinjica, Maružin, Šverko i Mišić