in

Dosad se samopopisalo više od 800 tisuća ljudi. Kazne idu do 7.000 kuna

Foto ITM/Screenshot

Do jučer, 21. rujna, u 23 sata uspješno je popisano više od 800.000 građana u prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, priopćio je Državni zavod za statistiku. U ovoj fazi provedbe popisa, koja traje do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani.

Druga faza od 26. rujna

Podsjeća se da je pravilo samopopisivanja “jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo”. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara, stoji u priopćenju.

Državni zavod za statistiku provodi Popis stanovništva 2021. u dvije faze. Od 13. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani te od 27. rujna do 17. listopada ove godine, kada će popisivači popisati sve koji se nisu samostalno popisali, navodi Index.hr.

Više od 8.000 popisivača

Građani se mogu popisivati do 26. rujna, a mogu sami popisati i svoje starije roditelje, djedove ili bake koji žive u drugom kućanstvu, ali smo preko njihovih vjerodajnica. Nakon toga slijedi druga faza popisa od 27. rujna do 17. listopada kada gotovo 8.000 popisivača treba izaći na teren kako bi popisali s pomoću elektroničkih uređaja one koji se nisu sami popisali, obavili kontrolu i ispravili pogreške nastale samopopisivanjem građana.

Novčanom kaznom od 2.000 do 5.000 kuna kaznit će se građani koji odbiju dati podatke o popisnim jedinicama te oni koji daju netočne i nepotpune podatke tijekom popisa. Više od 1000 kontrolora nadzire rad popisivača, kontroliraju točnost i obuhvat prikupljenih podataka… Novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna kaznit će se za prekršaj – popisivač ili druga osoba ovlaštena za Popis ako u popisni upitnik unese podatke različite od iskaza osobe koja daje podatke tijekom terenske faze popisa stanovništva. Do utorka u 23 sata uspješno je popisano više od 800.000 građana, piše Večernji list.

Istarske manjine imaju svoj službeni spot za Popis stanovništva 2021.

Buje: Eko akcija čišćenja divljih odlagališta “Zelena čistka – Let’s do it!”