in

Doznaje se što Vlada planira s necijepljenima

Foto Vlada RH

MNOGO je bure u javnosti izazvala jučerašnja najava premijera Andreja Plenkovića da će uvjet za covid-potpore biti cijepljenje protiv koronavirusa. Poslodavci su se žestoko pobunili protiv te najave, a danas je detaljnije o tome bilo govora na presici Stožera, navodi Index.

“Već sam rekao da diskriminacije neće i ne smije biti. Upravo je u tijeku izrada revizija smjernica za zdravstvene djelatnike i pacijente. Mi počinjemo seriju sastanaka i sa svim ministrima ćemo razgovarati o tome što oni misle, razmišljamo o svim javnim službama i ne mislimo raditi diskriminaciju prema privatnom sektoru. Jučer sam na vladi rekao da je upravo u tijeku izrada revizije smjernica za zdravstvene djelatnike i pacijente. Počinjemo seriju razgovora s ministarstvima, razmišljamo o svim javnim službama, odgojiteljicama, radnicima u trgovini, vozačima u javnom prijevozu, razmišljamo o djeci…”, rekao je Beroš.

“Ono što nam predstoji, to je otvaranje dijaloga resornih ministara sa sindikatima i poslodavcima idućeg tjedna. Dužnost vlade je da u zaštiti života može ići prema rješenjima koja moraju voditi računa o širim društvenim interesima. Treba se razgovarati jesu li svi benefiti države uvijek i u svakoj situaciji bez ikakvog doprinosa s druge strane. To ne znači uvođenje obveze cijepljenja”, rekao je Božinović.

Beroš: Idemo prvenstveno prema onima koji su u svakodnevnom kontaktu s ljudima

Od ministra zdravstva Vilija Beroša tražili smo dodatno pojašnjenje najava da će se na neki način pokušati osigurati cijepljenje u javnom sektoru pored Plenkovićeve najave za privatni sektor, piše Index.

“Sljedeći tjedan će se ići u razgovore sa sindikatima i poslodavcima. Prvenstveno idemo u smjeru da procijepimo ljude koji su u najvećem kontaktu s drugim ljudima. Radi se o vozačima u javnom prijevozu, učiteljima, profesorima, odgojiteljima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji rade na šalterima ili su na drugi način u svakodnevnom kontaktu s većim brojem ljudi. Naš cilj je sada spriječiti širenje bolesti i stvoriti uvjete da najesen nemamo val kakav smo imali prošle godine”, rekao je Beroš.

Necijepljeni pacijenti će se morati testirati na ulazu u bolnice, ali i necijepljeni zdravstveni radnici?

Kazao je kako se i u bolnicama ozbiljno razmišlja o novom režimu.

“Moramo nešto učiniti i u zdravstvenom sektoru. Mi već imamo neke tužbe bolesnika koji smatraju da su se zarazili u bolnicama. Neovisno o tome koliko su te tužbe ozbiljne, moramo učiniti sve da spriječimo širenje zaraze u bolnicama. Imamo neke situacije gdje je pacijent bio negativan kod ulaska u bolnicu, a onda je na kasnijem testiranju pozitivan. Mi ćemo izraditi nove smjernice za sektor zdravstva. Sad smo u prijelaznom periodu, ali razmatramo da zbog pružanja sigurnosti pacijentima uvedemo testiranje kod ulaska u bolnicu, ali i da zdravstveni djelatnici rade koliko im traje covid-potvrda ili da se svakih 48 sati testiraju”, rekao je. 

Doznali smo što još planira vlada

Kako smo doznali iz krugova bliskih vladi i Stožeru, sljedećeg tjedna će se voditi i razgovori s ministrima o tome koje su sve djelatnosti koje potpadaju pod različite resore rizične. Od ministara se očekuje da o tome konzultiraju HZJZ i moguće je da se također za neke djelatnosti uvede obveza testiranja za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronu u zadnjih šest mjeseci. 

Još nije jasno tko bi plaćao ta testiranja i bi li tu obvezu morali preuzeti oni koji se nisu cijepili.

Ne isključuje se ni obvezno cijepljenje

O mjerama kojima bi se potaklo masovnije cijepljenje razmišlja se i na razini Europske unije. U nekim zemljama, govore nam sugovornici iz vlade i Stožera, razmišlja se o tome i da se besplatna zdravstvena usluga ograniči onima koji se nisu cijepili. 

Cijeli članak pročitajte na https://www.index.hr/vijesti/clanak/doznajemo-vladin-plan-za-cijepljenje-necijepljenima-bi-se-mogao-zakomplicirati-zivot/2287804.aspx

MARČANA: Općina daruje svoje odlične učenike

Istra – U subotu prekinut niz bez novozaraženih