in

Dr. Markotić: O KRŠENJU SAMOIZOLACIJE ‘To je kao da pucate iz puške u trgovačkom centru, to je terorizam. U ovom slučaju bioterorizam’

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu danas je izrazio nezadovoljstvo nepridržavanjem mjera samoizolacije onih kojima je određena, te je objavljeno kako je u Hrvatskoj 128 oboljelih od kojih je troje na respiratoru, a 11 su liječnici.

O tome je više u Dnevniku Nove TV govorila ravnateljica Klinike za infektivne bolest Dr. Fran Mihaljević, profesorica Alemka Markotić.

Markotić kaže da je šef Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio niz mjera koje će identificirati one koji krše samoizolaciju, a jedna od njih je suradnja ljekarna i MUP-a.

– Te osobe će biti prijavljene i sankcionirane, kaže ona.

– Svi koji su zdravi i žele boraviti u svojim vikendicama i pridržavati se mjera, nije opasno, ako se ne držite toga i na najudaljenijem otoku može biti opasno, kaže Markotić i ističe da bi svi trebali smanjiti kretanje.

O uvođenju strožih mjera, poput policijskog sata, Markotić kaže da će se sve mjere poduzimati prateći situaciju. Za one koji krše mjere samoizolacije ima jasnu poruku.

– Možda sam bila preblaga kad sam rekla da je to kao da pucate iz pištolja, sad ću biti oštrija, to je kao da u trgovačkom centru pucate iz puške, to je terorizam. U ovom slučaju bioterorizam, kaže Markotić.

Profesorica kaže da će se testirati osobe s respiratornim problemima koje imaju i epidemiološki nalaz, a testove će rasporediti i po djelatnostima koje imaju bliski dodir s koronavirusom.

– Iskreno se nadam da smo uspjeli masu toga predvidjeti, a ni Italija se nije mogla pripremiti za situaciju koja je sad. Sve ovisi o nama. Ako se dio ljudi bude ponašao neodgovorno, možemo očekivati puno lošiji scenarij. Apeliram, ne samo na njih, nego i na ljude oko njih da ih pokušaju urazumiti, ističe Markotić.

Profesorica kaže kako se kod svih oboljelih zasad zna kako je došlo do infekcije.

“Malo sam umorna, kao i svi, ali nama je to uobičajeno, moramo izdržati svi”, zaključuje Markotić.

Više na Jutarnjem…

obrtnički dom obrtnika poreč

HOK sve obrtnike oslobodio plaćanja komorskog doprinosa

Zdravi grad: VIRUS STIGAO U POREČ – OSTANITE DOMA!!!