in

Dr. Markotić objasnila može li se ozdravljenima virus opet vratiti i kritizirala švedski model

Dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević, u Dnevniku Nove TV je objasnila zašto oboljele od Covida-19 više neće testirati da utvrde jesu li ozdravili, a kritizirala je i švedski model borbe protiv epidemije.

“Međutim, kako epidemija odmiče, sve je više srednje teških i teških bolesnika”, kaže Markotić, dodajući da simptoma u svakoj virusnoj bolesti ima više. Covid-19 nije iznimka.

“I kod gripe imate one s težim i lakšim simptomima. O ovoj bolesti još učimo”, kaže Markotić za Dnevnik Nove TV.

Oboljele trenutno liječe simptomatskom terapijom, koja uključuje skidanje temperature i davanje dosta tekućine. “U bolnici se još pokušava sa shemama liječenja koje su preporučene, a to je klorokin, hidroklorokin i ritonavir, a nove informacije govore i o pokušajima liječenja drugim lijekovima”, kaže Markotić.

Više neće testirati bolesne

Objasnila je da većinu bolesnika koji mogu kod kuće osigurati izolaciju, a imaju blage simptome bolesti, puštaju kući, dok su u bolnici uglavnom samo teži bolesnici ili oni koji u domu ne mogu osigurati samoizolaciju. “I svi znaju da se trebaju javiti liječniku ako im se pogorša stanje, i bit će ponovo primljeni u bolnicu”, kaže Markotić, dodajući da su oni uvijek u kontaktu sa svojim liječnikom obiteljske medicine. U slučaju da im se stanje pogorša njih se vraća u bolnicu.

Iako su dosad u pravilu dva negativna testa u razmaku od 48 sati bila podrazumijevala da je osoba ozdravila, Markotić kaže da kada broj oboljelih još poraste, to više neće biti moguće. “Virus u nosu najdulje može biti do 25 dana. Dakle, nekih 28 dana od dijagnosticirane bolesti trebaju biti u samoizolaciji, nakon toga se smatra da više nisu vodonoše”, kaže Markotić, dodajući da se nakon tih 28 dana takve osobe smatraju zdravima.

Virus se ne može vratiti

Iako su u jeku epidemije u Kini informacije iz te zemlje govorile da se koronavirusom može zaraziti već ozdravljena osoba, Markotić kaže da to ipak nije tako.

“Nema podataka da se virus može vratiti. Takve priče su bile iz Kine, no prije nego što se znalo da se virus može zadržati u nosu. To nije bila ponovna infekcija nego bolest nije bila završena. Upravo zahvaljujući novim spoznajama određeno je da ljudi budu četiri tjedna u izolaciji”, objasnila je Markotić.

Također razbija mit da virus ubija samo stare jer kaže da ne znači da će svi mladi ozdraviti kao ni da će svi stariji bolesnici umrijeti. Na to utječe puno faktora, među ostalim i količina virusa koji su zaražene osobe primile.

Švedska? Pa oni imaju 20 puta više umrlih

Za razliku od većine zemalja, Švedska nije posegnula za drastičnim metodama suzbijanja epidemije. Markotić ne misli da su Šveđani dobro postupili.

“Ne pratim baš njihov sustav u detalje. Ali uzmimo da Hrvatska ima četiri, a Švedska oko 10 milijuna stanovnika. Činjenica je da Švedska ima 20 puta više umrlih, pa vi sami zaključite što to znači”, kaže Markotić.

Činjenica je da i Švedska sada ipak uvodi mjere zabrane okupljanja. “Oni su se odlučili za sporije uvođenje mjera. Koja će cijena toga biti, vidjet ćemo”, kaže Markotić.

Rovinj otkazao sva javna događanja do kraja LIPNJA

PISMO ISTARSKOM STOŽERU – Silvano Bartolić: Dozvolite prodaju voća i povrća na tržnicama – domaći propadaju, a uvoz i dalje cvjeta