in

ECDC objavio novu korona-kartu. I Zagreb je u narančastom

Izvor ECDC

EUROPSKI centar za kontrolu bolesti ažurirao je svoju korona-kartu. Hrvatska obala je i dalje u narančastoj zoni, a promjena je i da je Grad Zagreb prešao iz zelene u narančastu, piše Index. 

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih. Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

U Zagrebu danas 92 nova slučaja zaraze

U Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježena 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je  Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.  U Zagrebu je trenutno 359 aktivnih slučajeva, a 32 osobe su ozdravile od jučer. U protekla 24 sata u “Štamparu” je obrađeno 227 uzoraka, od kojih je 40 bilo pozitivno.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 74 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 26 osoba.  Kod 24 oboljele osobe moguća je izloženost u drugim županijama – Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj. Devet je osoba doputovalo iz drugih zemalja. Iz Mađarske (1), Makedonije (3), Bosne i Hercegovine (3),  Srbije (1) te iz Brazila (1). Kod jedne je osobe moguća izloženost tijekom sportskog događanja.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata novooboljela su tri korisnika te jedan zdravstveni djelatnik. U Karanteni Grada Zagreba nalaze se dvije osobe.

Tijekom jučerašnjeg dana, na cjepnom punktu Velesajam, cijepljene su 662 osobe. Na javni poziv odazvale su se 372 osobe.

Situacija u Europi sve ozbiljnija

Mediteranski konkurenti Hrvatske u ljetnom turizmu u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Samo su dvije grčke regije označene narančastom, dok je ostatak označen crvenom ili tamno crvenom bojom. Tamo crvenom su označeni Cipar, velika većina španjolske i mediteranska obala francuske. Malta, Portugal, Sicilija, Korzika i dio juga Italije su u crvenom.

Najbolja je epidemiološka situacija u srednjoj Europi. Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska u potpunosti su u zelenom, kao i veći dio Slovenije i Austrije. U zelenom su i Rumunjska, većina Njemačke i Latvija, dok je ostatak Europe uglavnom označen narančastom ili crvenom bojom.

Cijeli članak pročitajte klikom na https://www.index.hr/vijesti/clanak/ecdc-objavio-novu-koronakartu-i-zagreb-je-u-narancastom/2296773.aspx

FUNTANA: Obilježena 26. godišnjica pogibije branitelja Stipana Liovića

Javna vatrogasna postrojba Poreč dobila novo interventno vozilo