in

FINA POVEĆALA TARIFE: Odvjetnici protiv novih naknada za ovrhe

Prije je Finina naknada za svaku ovrhu bila 87 kuna, a sada ovisi o iznosu i kreće se u rasponu od 65 do 5000 kuna.

Od kolovoza prošle godine na snazi je novi Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, piše portal Jutarnji.hr.

Najvažnije promjene koje je donio sažete su u novim, povećanim iznosima koji se plaćaju Fini, a u rasponu su od 65 do 5000 kuna (prije je naknada za svaku ovrhu bila 87 kuna), potom odredbi da naknadu Fini unaprijed plaća ovrhovoditelj (ako ne plati, nema ovrhe) te da se nakon tri godine ovrha obustavlja ako je bila neuspješna i ovrhovoditelj mora sve (uključujući plaćanje naknade) pokretati iznova.

Premda smo u petom mjesecu primjene novoga zakona, još se ne može reći tko je od njega profitirao – Fina, ovrhovoditelji ili dužnici u čijem se interesu, kako tvrde u Ministarstvu financija, zakon i mijenjao. U odvjetničkim krugovima može se čuti da je država Fini dala priliku da se bezrazložno bogati. Ovrhe su poskupjele nekoliko puta, a premda naknadu na početku plaća ovrhovoditelj, onda na kraju pada na leđa dužnika jer ju u konačnici on mora platiti. Odvjetnici smatraju da je riječ o populizmu, navodnoj zaštiti ovršenika, a na kraju se upravo njima zabada nož u leđa.

Novi cjenik

U namjeri da provjerimo bogati li se Fina doista na novim tarifama za ovrhe nad novčanim sredstvima, zatražili smo od njih podatak o tome koliko su, od kolovoza do kraja prosinca prošle godine, uprihodili od naknada prema novom cjeniku te u usporedbu s istim razdobljem 2017. godine. Nakon nekoliko dana dobili smo opširan odgovor da nam neće dostaviti tražene podatke. Pozvali su se na nekoliko zakonskih odredbi, uz opasku iz koje proizlazi da u ovom slučaju Zakon o pravu na pristup informacijama možemo okačiti mačku o rep.

U Fini tvrde da je novi cjenik povoljniji za dužnike. – Prema novom cjeniku, naknada za provedbu osnove za plaćanje sada je niža za sve one građane koji imaju više manjih dugova, a koji su najčešći u ukupnoj strukturi blokiranih građana jer u prva tri razreda (dugovi do 5000 kuna) najnižih naknada ulazi više od 80 posto osnova za plaćanje – kažu u Fini. Objašnjavaju da je prije bila drukčija metoda određivanja naknade i premda je za sve bio isti iznos, on je konačno ovisio o poduzetim radnjama, jesu li sredstva bila u više banaka, je li trebalo blokirati račune….

– Minimalna naknada iznosila je 175 kuna, a rasla je sa svakom daljnjom poduzetom radnjom. Prema novom cjeniku naknada za provedbu najvećeg broja osnova za plaćanje iznosi između 65 i 175 kuna – kažu u Fini i ističu da se po starom nije moglo unaprijed odrediti koliku će naknadu dužnik na kraju platiti i da je često konačni račun za Finin angažman bio nerazmjerno velik u odnosu na dug ovršenika.

Kvazisudska pristojba

Odvjetnik Mićo Ljubenko kojeg je Odvjetnička komora delegirala u radnu skupinu za izradu novog Ovršnog zakona, priču vidi drukčije. – Za početak se ne slažem s time da postoji ikakva prepreka objavi koliko je Fina ubrala prihoda nakon promjene iznosa naknada za provođenje ovrha nad novčanim sredstvima – kaže Ljubenko i dodaje da su Finine naknade sekundarna stvar.

– To je Finino lukavstvo koje nema veze s povećanjem njihovih prihoda. Njihov je cilj suzbiti nova pokretanja ovrha i tako smanjiti volumen blokiranih i ovrha. Ovrhovoditelje se želi demotivirati da pokreću postupke, ali na kraju sve pada na teret ovršenika, što je neprihvatljivo – kaže Ljubenko.

Više pročitajte na portalu Jutarnji.hr.

Inovativni hrvatski proizvod – prve modularne plaže kao rješenje protiv betoniranja

U svibnju nova manifestacija s olimpijskom disciplinom – Plava Laguna 5150 Triathlon Poreč