in

FOTO: DIVLJA OLUJA POHARALA SLOVENIJU I DIJELOVE HRVATSKE – Najgore prošao Gorski kotar, padala tuča kakva se rijetko viđa, štete su velike

Foto Jutarnji

Rijetko viđena tuča u utorak navečer zahvatila je područje Gorskog kotara, a štete se još zbrajaju, objavio je portal Neverin.hr.

Jako grmljavinsko nevrijeme razvilo se u kasnim poslijepodnevnim satima na sjeveru Gorskog kotara, a stiglo je iz Slovenije, u kojoj je divlja oluja također pričinila znatnu materijalnu štetu, objavio je sinoć Jutarnji.hr.

Iznimno velika grmljavinska aktivnost zabilježena je na užem području općine Brod Moravice, gdje je pala i tuča veličine šake.

Stradali su i automobili, a pravi razmjeri, tj. posljedice nevremena tek se trebaju utvrditi.

Na autocesti A6 u tunelu Rožman brdo promet se jedno vrijeme odvijao jednom prometnom trakom u oba smjera zbog zaustavljenih vozila koja su se ondje sklonila zbog jakog nevremena.

Vozilo se uz ograničenje brzine 40 km/h zbog žestoke oluje (tuča), javio je Hrvatski autoklub.

Olujni oblaci su nakon Gorskog kotara stigli i na šire karlovačko i zagrebačko područje kao i u dijelove Hrvatskog zagorja.

Nešto ranije u utorak, sunčan i vruć dan u Sloveniji su ponegdje naprasno prekinuli naleti izuizetno jakog vjetra s kišom i jakom tučom.

Kako javlja 24ur, riječ je o nevremenu nastalom uslijed međudjelovanja vruće zračne mase iz Afrike i osjetno hladnijeg sustava sa sjevernog Atlantika. Temperaturna razlika između dvaju sustava je čak 20 Celzijevih stupnjeva što su idealni uvjeti za nagli razvoj olujnih proloma oblaka.

Prognoza do vikenda

A kakvi nas vremenski uvjeti očekuju sljedećih dana?

Kako piše HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula, u prognostičkim izračunima i dalje ništa novo – do nedjelje pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, uz samo rijetke pljuskove s grmljavinom, te jugozapadnjak i jugo. I pritom danju većinom vruće, a noću će toplo, uz temperaturu zraka 20 °C i višu biti ne samo na Jadranu, nego i u sve više mjesta kopnene Hrvatske. Stoga će biti i sve veća vjerojatnost za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, a i za mjestimične nove temperaturne rekorde.

Od nedjelje će biti nestabilnije, osobito u unutrašnjosti, gdje će ponovno biti česte kiše i grmljavine, a uz više oblaka i dotok hladnijeg zraka u više slojeve atmosfere – i prizemna će temperatura zraka biti niža nego u ovome tjednu, najprije u sjevernijim kopnenim krajevima, zatim i na Jadranu, gdje će mjestimice zapuhati bura, najavljuje Vakula.

Fotografije iz Gorskog kotara – portal Neverin.hr

Sezona je malih ježeva - u sumrak usporite i pripazite na cestama!

Sezona je malih ježeva – u sumrak usporite i pripazite na cestama!

Studentski centar Pula

Pulska menza: Radnica otela studentici tacnu s hranom