in

Fuchs: Broj zaražene školske djece raste

Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da broj školske djece zaražene covidom-19 raste, ali da je u relativnom odnosu taj rast mnogo manji nego u općoj populaciji te da su škole na model C nastave prešle u šest županija u kojima je najviše zaraženih.

Ministar Fuchs – Foto Vlada RH

“Prekjučer je bilo šestotinjak zaražene djece, te brojke rastu, ali u relativnom odnosu daleko manje nego u općoj populaciji”, rekao je ministar novinarima prije užeg kabineta vlade dodavši da je trenutačno najviše zaraženih u šest županija u kojima su škole prešle na model C, dok se pet županija “jako dobro drži”, no postoji mogućnost da se situacija pogorša i u ostalim županijama, navodi Index.

“Što se tiče škola, od samoga početka ponavljamo da sve škole mogu istoga trenutka prijeći na model C. U njima je sve spremno, samo treba najaviti roditeljima kako bi se znali pripremiti na to da djeca ostaju kod kuće. Što se tiče gradiva, ono se kontinuirano snima. Nismo prestali snimati kada je situacija bila bolja, nego smo nastavili dalje i tako ćemo nastaviti do kraja školske godine”, rekao je Fuchs.

“Škole nisu glavni i ključni izvor širenja virusa”

Istaknuo je kako je bitno da u svim županijama maturanti idu u školu te da se svugdje preporučuje da u školu idu djeca od 1. do 4. razreda osnovne škole. Još je jednom apelirao na učitelje, učiteljice i kompletno tehničko osoblje da se striktno pridržavaju uputa koje su dobili na početku.

Na napomenu novinara da su u Istri većina osoba u samoizolaciji učenici ili nastavno osoblje, ministar je odgovorio kako, kada se pojavi jedan slučaj u razredu, obično cijeli taj razred ide u samoizolaciju. “To su onda jako veliki brojevi djece koja odlaze u samoizolaciju, a pritom imate jedan ili dva slučaja zaraze u razredu. Tako velik broj u općoj populaciji ne vidite“, dodao je.

Cijeli članak pročitajte na Indexu

HUT: Uskoro kreće cijepljenje turističkih djelatnika

Božinović najavio nove mjere, ipak moguće i postrožavanje