in

Butković: ‘Do kraja godine uvodimo beskontaktno plaćanje cestarine‘

Ilustracija

‘Smisao je da novi sustav naplate smanji troškove u samim Hrvatskim autocestama‘, poručuje ministar

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao poteze Vlade u rješavanju krize prouzročene epidemijom koronavirusa.

Butković: ‘Do kraja godine uvodimo beskontaktno plaćanje cestarine‘
Oleg Butković/Foto Vlada RH

Vlada će nastaviti s mjerama koje su bile prisutne od početka covida, većina prijevozničkih tvrtki, bilo državnih ili u privatnom vlasništvu, imala je velike probleme, kako u zračnom prometu koji je zaustavljen, tako i u linijskom i pomorskom. Turistička sezona iznenadla je ve, dio prometa se odvijao, a očekivali smo da će biti veći pad. Jadrolinija je na 60 posto ostvarenja u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Butković.

Objasnio je i koje opcije Vlada razmatra kad je rješavanje krize u pitanju.

Istaknuo je da se u Vladi svakodnevno sastaju i razgovaraju ne samo o mjerama koje su trenutačne i koje trebaju pomoći čitavom hrvatskom gospodarstvu, nego se, kako je rekao, pripremaju i oko velikih infrastrukturnih projekata, kako bi se odlučilo koji su veliki i koje treba kandidirati za sredstva Europske unije, kako bi se hrvatsko gospodarstvo vratilo na razinu prije ulaska u koronakrizu.

“Čeka nas veliko ulaganje u željeznički sektor, očekuje nas desetljeće željeznice i u tom smislu ćemo iskoristiti i sredstva koja su nam na raspolaganju iz fondova Europske unije. Dio projekata je spreman, a dio će trebati spremiti i raditi na njima kako bi se sva sredstva iskoristila”, rekao je Butković.

Govoreći o novinama koje Vlada planira uvesti na autoceste, Butković je rekao da se do kraja godine očekuje uvođenje beskontaktnog plaćanja cestarine.

“Teško je reći koliko će tada biti cijena, ne uvodimo novi sustav naplate da bismo dizali cijene, smisao je da novi sustav naplate smanji troškove u samim Hrvatskim autocestama i da olakšamo građanima i privučemo promet na autoceste. Nikakvog povećanja neće biti”, rekao je Butković.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnji.hr.

SV. LOREČ: Osnovce i vrtićarce dočekalo obnovljeno igralište

SV. LOREČ: Osnovce i vrtićarce dočekalo obnovljeno igralište

Funtana će i ove godine umirovljenicima sufinancirati dopunsko zdravstveno osiguranje

FUNTANA objavila javni poziv za prijavu programa i projekata za sufinanciranje iz proračuna