in

Dobra vijest za sve koji imaju kredit: Tri banke najavljuju smanjenje kamate od Nove godine!

Ilustracija

Tri su banke najavile da od Nove godine smanjuju kamate na postojeće kredite i premda to smanjenje nije veliko, ipak će značiti dužnicima.

Tako će Zagrebačka banka kamate na postojeće kunske i eurske kredite smanjiti od 0,04 do 0,06 postotnih bodova. Erste banka od 1. siječnja snižava kamate na postojeće kredite s promjenjivom kamatom ugovorene prije 9. siječnja 2013., a snižena kamata bit će vidljiva na anuitetima koji dospijevaju u veljači. Smanjenje se ovisno o valuti kredita, kreće od 0,14 do 0,37 postotnih bodova, piše Slobodna Dalmacija.

Tako će dužniku koji je 2010. godine podigao 100.000 eura stambenog kredita na 28 godina otplate te trenutno plaća anuitet 508,92 eura, novi anuitet iznositi 495,24 eura, odnosno 13,68 eura manje. Klijentima koji su kredite podigli nakon 9. siječnja 2013. promjenjive kamate su se također smanjile u proteklih sedam godina od 1,03 postotna boda do 3,09 postotnih bodova.

Nova godina donosi manji iznos anuiteta dužnicima Hrvatske poštanske banke koja tada snižava promjenjive kamate na postojeće kredite u skladu s padom nacionalnih referentnih stopa. Kamata na kunske kredite past će 0,06 postotnih poena i 0,05 bodova na eurske. Uz smanjenje iz srpnja ove godine, s tim će siječanjskim smanjenjem kamate pasti 0,14 postotnih bodova za kredite u kunama i 0,11 postotnih bodova za kredite vezane uz euro. 

Građani su u studeni ušli sa 136 milijardi kuna kredita u bankama, što je 4,6 milijardi kuna više nego prije godinu dana, a u tom su razdoblju povećali samo zaduženja za stambene, nenamjenske i hipotekarne kredite, dok su ostala dugovanja smanjili, a najviše minuse po tekućim računima koje su od listopada prošle do listopada ove godine srezali za 188 milijuna kuna na 6,8 milijardi kuna… 

Iz Hrvatske narodne banke kažu da se u prvih deset mjeseci kreditiranje stanovništva usporilo, uglavnom zbog smanjenja gotovinskih nenamjenskih kredita, a nakon snažnog rasta u prvom kvartalu, od travnja do listopada je bila prigušena kreditna aktivnost usmjerena poduzećima, piše Slobodna Dalmacija.

Cijene kredita

Prosječne cijene novih kredita u listopadu, podaci HNB-a: 

– 2,81 posto kamata na kunski stambeni krediti

– 2,75 posto stambeni krediti s valutnom klauzulom

– 6,12 posto kunski potrošački i ostali krediti

– 4,92 posto potrošački i ostali krediti s valutnom klauzulom

BRAVO: SAMANTA FABRIS s Dinamom osvojila trofej KUPA RUSIJE

Prva cjepiva 27. prosinca, Vlada kreće u veliku kampanju pod motom ‘Zajedno kroz krizu‘