in

Ekonomist: Možemo očekivati poskupljenje svega i svačega

Ilustracija - Foto: Tanja Kocijančić

CIJENE goriva posljednjih mjesec dana rapidno rastu, posljednje takvo poskupljenje na snazi je od jučer kada je litra dizela poskupjela za čak 40 lipa, a benzina za 26 lipa. Kad gledamo u posljednjih tjedan dana, to je poskupljenje od gotovo jedne kune po litri dizela. Naime, prošli je utorak također poskupjelo gorivo i tako probilo granicu od 11 kuna po litri. Benzin je prošli tjedan poskupio za 22 lipe, a dizel za 28 lipa po litri. Sad je i litra benzina i litra dizela debelo iznad 11 kuna, što znači da nam je sad gorivo najskuplje u povijesti, a ne zna se kad će se rast tih cijena zaustaviti, piše Index.hr.

Mršić očekuje poskupljenje raznih roba i usluga

Zvonimir Mršić, ekonomski stručnjak, menadžer i bivši predsjednik Uprave Podravke, komentirao je u Dnevniku Nove TV koje bi vrste roba i usluga prve mogle poskupjeti nakon rasta cijena naftnih derivata te kada možemo očekivati stagnaciju rasta cijena.

Na pitanje je li mudar potez vlade što zasad ne misli reagirati, Mršić je kazao: ”To će se vidjeti naknadno. Sada smo suočeni s najvišom cijenom goriva u povijesti. Moramo znati da su u ovom stoljeću trošarine više od 10 puta mijenjane i povećavane. Vlada može utjecati ako smatra da je previsoka cijena”, kaže Mršić.

Racionalno je tražiti od vlade da intervenira u trošarine, smatra stručnjak i pojašnjava da će ona to učiniti u onom trenutku kada građani prestanu kupovati benzin, kada se više ne budu koristili automobilima.

Na pitanje zašto cijena goriva ne pada ako pada cijena barela, Mršić govori da tu uvijek postoji odmak.

“Mislim da će se sljedećih šest mjeseci događati povećanje cijena svega i svačega”

Odgovorio je i na pitanje kako će drastičan skok cijena goriva utjecati na cijene robe.

”Imamo već sada situaciju da gospodarstvo više plaća plin. Mislim da će dio proizvođača iskoristiti tu situaciju i korigirati cijene zbog ulaska u monetarnu Europsku uniju. Sasvim sigurno je da će se to preliti i na cijenu krajnjih dobara.

Budući da sad imamo neko vrijeme fiksne cijene struje i plina te potpuno fluktuirajuće cijene benzina, to bi trebalo stajati. Mislim da će se sljedećih šest mjeseci događati povećanje cijena svega i svačega. Sasvim sigurno je i da će radnici tražiti povećanje plaća”, ističe. Kaže da će cijene rasti do trenutka kada će se početi pratiti porast cijena prije ulaska u europsku monetarnu uniju, a nakon toga će ipak stagnirati.

Cijeli članak pročitajte na linku: https://www.index.hr/vijesti/clanak/cijena-goriva-jako-skocila-ekonomist-mozemo-ocekivati-poskupljenje-svega-i-svacega/2310366.aspx

maske mskice zaštitne korona covid kovid

Istarski stožer: Više novozaraženih nego izliječenih, opet više od 700 ljudi u samoizolaciji

ministarstvo poljoprivrede 2019

Na AGRIFISH Vijeću zatraženo produljenje i povećanje potpora poljoprivredi