in

EU penalizira hrvatske komunalne tvrtke s 200 milijuna kuna – POREČ kažnjen s 53 milijuna, a ROVINJ s 20 milijuna kuna

Sjedište komunalnih tvrtki Usluga i Odvodnja

Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije (GVIK), koja okuplja domaća komunalna vodovodna poduzeća, razmatra mogućnost da i službeno svojim članicama pošalje naputak da privremeno obustave rad na projektima vodno-komunalnih projekata financiranih iz fondova Europske unije zbog “gorućih problema u provođenju tih projekata”, piše danas Jutarnji list.

Neslužbeno se može doznati da su neka komunalna poduzeća u većim gradovima, od Rijeke do Splita, već sasvim odustala ili znatno usporila te projekte zbog toga što ih je strah od plaćanja penala zbog pogrešaka u provođenju javne nabave i projekata za koje, tvrde, nisu odgovorni. To je i razlog zbog kojega Tomislav Ćorić, ministar energije i zaštite okoliša, prima “packe” jer je jedno od onih koja najviše kasne s realizacijom projekata iz tog resora.

Za te je projekte u programu 2014. – 2020. alocirano 1,1 milijardu eura, dok je ukupna vrijednost usklađenja stanja zaštite voda s pravnom stečevinom EU od 2013. do 2023. vrijedna 4,3 milijarde eura. Kako su nam, naime, rekli u toj udruzi, resorna ministarstva i nadzorna hrvatska i europska tijela su komunalnim poduzećima odredili financijske korekcije u iznosu od ukupno oko 200 milijuna kuna.

Prijetnja stečaja

Zbog tih penala bi, ističu u grupaciji, moglo doći ili do stečajeva nekih poduzeća ili do poskupljenja vode za građane, stoga traže od države da preuzme dio troškova tih “financijskih korekcija”. Penalizacije pritom iznose od pet do 25 posto ukupne vrijednosti projekta, a s 25 posto su kažnjene tvrtke iz Poreča (53 milijuna kuna), Rovinja (20 milijuna kuna), Jastrebarskog (18 milijuna kuna), dok su Krk, Šibenik, Vukovar i neki drugi veći projekti kažnjeni s ukupno 60 milijuna kuna. No, uprave komunalnih tvrtki više u takvim uvjetima ne žele preuzimati odgovornost za nove penale u “nereguliranim uvjetima”, što prijeti bojkotom projekata iz fondova EU, vrijednih milijarde eura.

“Iako je ugovorima o dodjeli sredstava i provođenju projekata određeno da sve neprihvatljive i nepredvidive troškove snosi korisnik sam (vodovodne tvrtke, op. a.), moramo naglasiti da su od početne pripreme projekta preko nabave i provođenja projekata svi korisnici aktivno i svakodnevno sudjelovali s Hrvatskim vodama i resornim ministarstvima te se u većini slučajeva pridržavali svih preporuka koje su dobivali od tih tijela. S obzirom na te činjenice, smatramo da suodgovornost u izrečenim korekcijama imaju i Hrvatske vode i resorna ministarstva, odnosno Republika Hrvatska, te bi zajedno s korisnicima trebali izraditi mehanizme saniranja financijskih posljedica”, navodi se u pismu što ga je GVIK 11. travnja ove godine uputio Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Hrvatskim vodama.

Cijeli članak pročitajte na www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/komunalne-tvrtke-prijete-vladi-bojkotirat-cemo-projekte-vrijedne-43-milijarde-eura-zbog-kazni-od-200-milijuna-moguci-stecajevi-i-poskupljenje-vode/8851853/

Porezna i carina u pojačanom nadzoru do 15. svibnja – uz ugostitelje još dvije djelatnosti na meti inspekcija

SVE VIŠE RAZVODA I MANIPULACIJA DJECOM – Dario Pulin iz Poreča filmom ispričao svoju bol zbog sina kojeg u drugoj državi vidi jednom u 2 mjeseca