in

Gospodarstvenici godine su vodnjanski Infobip i Nanobit

Vlasnici Infobipa

O pobjednicima u obje kategorije odlučili su glasovi čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, medijskih brendova koji su ovaj projekt s ciljem promocije izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata pokrenuli 2016. godine.

U dodjeli jubilarnog petog priznanja za “Gospodarstvenika i Gospodarski događaj godine” dobitnici bi se mogli sumirati u samo dva slova – IT! Predstavnici novog vala hrvatskih tehnoloških poduzetnika i njihovi uspjesi apsolutni su pobjednici danas održanog izbora Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika koji je zbog pandemije prvi put održan virtualno.

Po izboru čitatelja, gospodarstvenici godine su Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić iz Infobipa, dok se žiri odlučio za osnivače Nanobita Alana Suminu i Zorana Vučinića. Upravo je prodaja njihovog udjela u tvrtki švedskom divu Stillfrontu događaj godine prema izboru čitatelja, a žiri je odabrao državne potpore za očuvanje radnih mjesta.

Alan Sumina i Zoran Vučinić – Nanobit

– Iako je 2020. bila godina puna izazova koju je obilježila pandemija koronavirusa, mi nećemo na nju gledati samo kroz prizmu problema i to iz razloga što je to bila i godina u kojoj su se dogodile neke uspješne i inspirativne priče. Kada je riječ o ovom izboru, možemo zaključiti da je ovo godina u kojoj se dogodio veliki zaokret u odabiru “najuspješnijih”. Nisu to više kompanije koje su startale u bivšoj državi ili 90-ih. Ovo je godina koju su obilježili “neki novi klinci”, klinci koji su pokrenuli biznise sa svega dva laptopa, a danas imaju multinacionalne kompanije čiji su prihodi vrtoglave milijarde – rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić te zaključio kako je 2020. godina pokazala da postoje novi, inspirativni i mladi poduzetnici koji su spremni ulagati ovdje te iz Hrvatske graditi velike svjetske brendove.

Među onima koji svakako predstavljaju poduzetnike novog doba u Hrvatskoj ubrajaju se Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić iz Infobipa, ovogodišnji laureati po izboru čitatelja. Vodnjanski div koji se prvenstveno bavi mobilnom komunikacijom, a jedan od klijenata im je i WhatsApp, ove je godine službeno postao prvi hrvatski jednorog što znači da je prešao granicu vrijednosti od milijardu dolara. Infobipu je to pošlo za rukom nakon što je strani investitor uložio 200 milijuna dolara u tvrtku koja je osnovana 2006. godine. Današnji pobjednici imali su tada samo dva laptopa, novac su posudili od roditelja, a danas su predvodnici hrvatskog gospodarstva.

– Nastavljamo raditi kako bismo se maksimalno dalje razvijali – vrlo je kratko i jasno poručio Silvio Kutić te izrazio zadovoljstvo što s ostalim kolegama iz sektora predstavlja pozitivan primjer iz Hrvatske. Roberto Kutić je pak dodao kako je riječ o industriji koja je imala sreće jer je otporna na Covid, a Izabel Jelenić je zaključio da se oni i dalje drže svog mota –  da su tek na početku i da je još puno toga ispred njih.

Prema izboru žirija, gospodarstvenici godine su Alan Sumina i Zoran Vučinić koji su gaming tvrtku Nanobit također krenuli osnivati samo s dva laptopa, bez kapitala, ali s puno volje i želje za razvijanjem biznisa. Prvi milijun zaradili su na fitness aplikaciji, a potom su počeli razvijati igre. U 12 godina su narasli na 125 visokoobrazovanih zaposlenika, njihove su igre preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini igra ih više od 10 milijuna aktivnih igrača diljem svijeta.

Osim osnivača Nanobita i Infobipa, u kategoriji za gospodarstvenika godine još su bili nominirani Mate Rimac, osnivač Rimac automobila, Tomislav Car iz Infinuma te Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/pratite-tko-ce-osvojiti-nagradu-za-gospodarstvenika-godine-1451068 – www.vecernji.hr

HGK – Dobitnici Zlatne kune porečka Plava laguna, Carel Adriatic iz Labina i E.C.S. iz Buja

Od subote kreću kazne za kršenje mjera, evo na što treba paziti