in

Kako pronaći najbolji sezonski posao ove godine

Sezonci u turizmu već su godinama među najtraženijima na tržištu rada. Hrvatska ruši turističke rekorde, grade se novi hoteli uz milijunske investicije, raste broj gostiju i zaposlenost u turizmu. Prošle godine, prema istraživanju portala PuH – veza za dobar posao, broj natječaja za turističke djelatnike porastao je 19 posto u odnosu na 2018. Već sada je na Zavodu za zapošljavanje objavljeno više od 2000 natječaja, a za sve one koji budućnost vide u turizmu, sada je pravo vrijeme za pronalazak posla. PuH kao vodeća agencija za selekciju i regrutaciju kandidata u privatnom sektoru za Istarsku županiju ove će godine premašiti brojku od 300 zaposlenih u više od 100 objekata u Poreču, Rapcu, Rovinju, Puli te u Dubrovniku. PuH je osigurao 20 posto veće plaće od prosjeka turističkog sektora te osigurava najbolje uvjete za rad sezoncima.

nebojsa joksimovic
Nebojša Joksimović, kuhar iz Novog Sada dobio je poziciju šefa kuhinje u kampu Ulika u Poreču.

PuH mi je omogućio poziciju koju sam mogao samo sanjati. Počeo sam raditi kao samostalni kuhar u Novom Sadu prije 3 godine, mislim da sam puno napredovao i da ću puno toga moći implementirati u nadolazećoj sezoni a isto tako i naućiti.

Nebojša Joksimović

1. EVO KADA SE I KAKO PRIJAVITI

Pravo je vrijeme za prijavu za sezonski posao u turizmu. Sezonski radnici na svojim radnim mjestima u hotelima i kampovima moraju biti već u travnju ili svibnju, stoga proces zapošljavanja počinje već u siječnju. Na stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje već je oglašeno više od dvije tisuće radnih mjesta u uslužnim i ugostiteljskim zanimanjima. Najvažnije je pripremiti kvalitetan životopis jer je to najčešće prvi kontakt poslodavaca i potencijalnih zaposlenika. PuH je upravo u procesu zapošljavanja sezonskih radnika. Svi koji su zainteresirani za posao moraju se što prije prijaviti na web stranici www.puh.hr

2. NAJTRAŽENIJI SEZONSKI POSLOVI

Konobar/barmen, kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, sobarica/spremačica, pomoćni kuhar i recepcionar bili su najtraženija zanimanja prošle godine prema istraživanju portala PuH – veza za dobar posao. Očekivano, polovica od oglasa objavljenih od 1. siječnja do 30. rujna prošle godine odnosila se na priobalne gradove, a u čak 54 posto slučajeva kandidati nisu trebali imati radno iskustvo. Međutim, uvijek je dobro znati barem jedan strani jezik, što je tražilo 37 posto poslodavaca. Osim najtraženijih sezonskih poslova, poslodavci stalno traže i zapošljavaju u svim službama: financijama, kontrolingu, ICT-u, prodaji, ljudskim resursima i mnogim drugim.

3. DOZNAJ GDJE SU NAJVEĆE PLAĆE

Iako su plaće u Gradu Zagrebu općenito najviše, kad je u pitanju turizam, niže su od onih na Jadranu. Prema istraživanju portala PuH, najbolje zarađuju turistički djelatnici u Dubrovačko-neretvanskoj i Istarskoj županiji. Najviše plaće imaju kuhari te recepcionari.

4. SMJEŠTAJ I HRANA OBAVEZNA

Jedan je od najvažnijih kriterija sezonaca pri odabiru posla je i taj imaju li pokrivene troškove smještaja i hrane. Te informacije svakako treba tražiti. PuH sezonskim zaposlenicima, koji dolaze raditi u destinacije izvan svog mjesta prebivališta, osigurava odlične uvjete smještaja i minimalno dva obroka dnevno.

5. POSAO U TOP-DESTINACIJAMA

PuH nudi sezonske poslove u Dubrovniku, Poreču, Rabu, Krku i Puli, koje su ujedno među najtraženijim destinacijama domaćih i stranih turista. Posao u top-destinacijama jedan je od najvažnijih kriterija mlađih sezonaca, koji osim posla traže i zabavu te dodatne sadržaje u destinacijama u kojima rade.

Gradska knjižnica Novigrad osniva Čitateljski klub za odrasle

Oleum Olivarum održava se u svibnju, uzorci maslinovog ulja primaju se do 11. veljače