in

Nezadovoljni prijevoznici provozat će se u četvrtak do Markova trga; priključuju im se ugostitelji

Ilustracija

U četvrtak 21. svibnja održat će se veliki prosvjed prijevoznika kojima će se pridružiti i ostale djelatnosti vezane za turizam, ugostiteljstvo te članovi Udruge Glas poduzetnika.

Nakon prošlotjednog prosvjeda Inicijative povremenog prijevoza putnika (PPP) i udruge Glas poduzetnika, na kojem je traženo da država pomogne oko leasing kuće, točnije da se prijevoznicima omoguće zamrzavanje glavnice i kamata na ugovore o leasingu na minimalno godinu dana, danas se održao sastanak PPP-a i udruge Glas poduzetnika s predstavnicima leasing kuća i HANFA-e.

Tri leasing kuće su potvrdile kako će ispoštovati preporuke HANFE, ali predstavnici Ministarstava turizma, financija i prometa ponovno se nisu odazvali. Zbog toga je najavljen veliki prosvjed.

Već drugi put su bila pozvana i Ministarstva prometa, turizma i financija, ali za razliku od prošlotjednog sastanka kada je prisustvovao predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ovog puta se nije pojavio nitko.

Nakon prvog sastanka prošli tjedan HANFA je izdala preporuku leasing društvima da ne poduzimaju mjere prisilne naplate prema, do tada, urednim platišama te da prestanu naplaćivati obračunate kamate u razdoblju moratorija. Danas su Unicredit, Erste i Raiffeisen leasing potvrdili kako će poštovati preporuke te kako su već odobrili, ili su u procesu odobravanja moratorija na 12 mjeseci.

Ostala leasing društva će dobiti od Udruge leasing društava zahtjev da se očituju o tome hoće li i oni ispoštovati preporuke HANFA-e.

Ovim je egzistencijalno ugroženo čak 20.000 zaposlenika u ovom sektoru, a tome moramo pridodati i njihove obitelji te vezane djelatnosti.

Inicijativa PPP, zajedno s udrugom Glas poduzetnika, predložila je mjere koje su već poduzele neke članice EU. Primjerice Mađarska je donijela je zakon o potpunom zamrzavanju glavnice i kamate kod leasing kuća, Njemačka donosi zakon s izravnim novčanim potporama prijevoznicima i moratorije do 30. rujna, a Slovenija je osigurala 40€ potpore (nadoknade štete) po autobusu na dan do kraja godine, uz plaću za zaposlene i moratorije do kraja godine, a u donošenju je odredba o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 36 % prošlogodišnjeg prometa prijevoznicima.

Zbog izostanka interesa mjerodavnih u rješavanju ovih problema, u četvrtak u 5 do 12 organiziraju novi prosvjed na kojem će se prijevoznicima pridružiti i druge turističke djelatnosti, ugostitelji, članovi UGP-a, ali i svi ostali građani nezadovoljni mjerama Vlade.

Prosvjed će se ovog puta održati samo u Zagrebu.

-Prijevoznici doslovno više nemaju ni za gorivo! Iz svakog grada će ljudi skupiti novac za gorivo za nekoliko autobusa i doći će u Zagreb na prosvjed iz Dubrovnika, Makarske, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Istre, Varaždina i Međimurja, rekao je Marko Slišković iz Inicijative PPP.

Cijeli članak pročitajte na https://novac.jutarnji.hr/.

VIŽINADA: Predstavljanje svih EU natječaja koji su na raspolaganju poljoprivrednicima

Županija osnovala Povjerenstvo za poljoprivredu, jednu od strateških grana razvoja Istre

Bez vode 13. lipnja Mihatovići i dio Višnjana

POREČ: Bez vode 20. svibnja dio starog grada