in

#OSTANIDOMA I OSTAT ĆEŠ BEZ DOMA: Prijevoznici najavili prosvjed u 5 do 12 u svim većim gradovima

Ilustracija

Svi prijevoznici povremenog prijevoza putnika (autobusni, kombi…) najavili su za četvrtak u 11:55 sati prosvjede u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Dubrovniku, Šibeniku i Zadru jer zbog korona krize i uvedenih mjera nemaju posla niti prihoda, a stišću ih obveze po ugovorima o leasingu za vozila.

„Dogodilo se ono na što upozoravamo posljednjih mjesec dana. Leasing kuće su krenule s aktiviranjem zadužnica i sada nas očekuje samo spirala negativnih događanja koji vode do likvidacije naših tvrtki“, kaže nam Vinko Darojković, direktor obiteljske tvrtke Darojković promet koja se bavi prijevozom putnika od 2005. godine, a u svojem voznom parku ima 18 autobusa.

U priopćenju koje su poslali, piše Jutarnji.hr, tvrde da je Hanfa svojom preporukom oko moratorija prepustila sudbinu prijevoznika leasing kućama.

„I mada bi malo tko očekivao da će leasing kuće imati interesa oduzeti preko 650 vozila diljem Hrvatske, oni su krenuli upravo tim putem“, kaže Darojković koji je jedan od organizatora prosvjeda prijevoznika. Preko WhatsAppa je okupio 216 tvrtki koje su u sličnim problemima, a one imaju oko 1900 zaposlenika i dobrim dijelom ovise o turizmu.

Darojković ističe kako kreditne linije koje su najavljene kao pomoć tvrtkama oko likvidnosti još nisu profunkcionirale. „Sve ide presporo i još nitko od naših kolega nije potpisao niti jedan ugovor, što znači da nismo uspjeli riješiti niti druge naše obaveze“, naglašava te napominje kako im mjere za spas radnih mjesta nisu dovoljne.

„Mi najbolje znamo kolika je vrijednost dobrog i kvalitetnog radnika i zato unatoč svim poteškoćama nismo otpustili svoje djelatnike. Činjenica je da ukoliko ne bude naših tvrtki, neće biti posla, kako za nas, tako niti za naše djelatnike. U našem slučaju, svima poznati slogan ostat će upamćen u nešto izmijenjenom obliku – #ostani doma i ostat ćeš bez doma“, stoji u priopćenju koje je u ime prijevoznika poslao Darojković promet.

Povremeni prijevoznici traže da im država pomogne u dogovoru s leasing kućama da se zamrznu glavnica i kamate na njihovim ugovorima na minimalno godinu dana te da im se hitno odobre sredstava za likvidnost, a mjera za spas radnih mjesta produlje za minimalno tri mjeseca.

Za prosvjed u svim gradovima su dobili dozvolu policije te će na početku i kraju kolone biti policijska vozila. (Izvor Jutarnji.hr)

TAR: Križ vraćen na vrh zvonika čija se obnova bliži kraju

TAR: Križ vraćen na vrh zvonika čija se obnova bliži kraju

FUNTANA: Zbog nove ceste ispiljeno 13 borova, ali rješenje je brzo nađeno

FUNTANA: Zbog nove ceste ispiljeno 13 borova, ali rješenje je brzo nađeno