in

PULSKA BOLNICA – KAPITALNI PROJEKT OD 600 MILIJUNA KUNA KASNI 2 GODINE JER GA NEMA TKO GRADITI

Pulska nova bolnica vrijedna oko 600 milijuna kuna trebala bi biti gotova kroz šest mjeseci, ako sve bude teklo po planu i bez poteškoća. Kako je u utorak rekla njezina ravnateljica Irena Hrstić, ove turističke sezone trebalo bi uslijediti njezino preseljenje. To je dugo očekivani dan, buduću da trenutno bolnica u Puli radi na dvije lokacije što pacijentima stvara poteškoće, a gradnja je trebala biti završena prije dvije godine, objavio je Jutarnji.hr.

– Okvirni je plan da bismo u idealnim uvjetima trebali u novu bolnicu preseliti početkom ili najkasnije krajem turističke sezone, najavila je Hrstić.

I sama je razočarana kašnjenjem dovršetka gradnje bolnice od dvije godine, ali smatra da je to optimalno u odnosu na sve što se u zadnjih pet godina iz događalo oko ove kapitalne javne investicije u Istri. 

– Ulazimo u status gradnje već petu godinu, a planirano je bilo da bolnica bude gotova kroz tri godine. Razlozi kašnjenja su opravdani. Na početku smo morali raditi ažuriranje projekta jer smo ga morali osvježiti budući da smo rekli da želimo tehnički i tehnološki najsuvremeniju bolnicu u regiji. Ugovor o početku radova potpisali smo 31. prosinca 2014. godine, a s radovima smo počeli 23. siječnja 2015. godine. U te tri godine došlo je do tektonskih promjena na tržištu građevine i nedostatka radnika.

U svakoj od faza radova na gradilištu je netko od radnika nedostajao – od električara do keramičara. I sve je to utjecalo da se oduži vrijeme izgradnje bolnice, pojasnila je Hrstić.

Građevinski se radovi sada privode kraju, radnici rade i na okolišu te se asfaltiraju prometnice oko novih zgrada. Na gradilištu se svakodnevno vide promjene.

– Kredit HBOR-a je postao aktivan s 29. prosincem 2018. godine tako da u ovom trenutku nemamo nikakvih problema s financiranjem projekta, kazala je.

Međutim, eventualno bi preseljenje mogla otegnuti nabavka nove opreme. Naime, bolnica je već dijelom opremljena, ali još dobar dio nije nabavljan. Glavni razlog je javna nabava na koju su pristigle žalbe zbog čega je sve na čekanju, pojasnio nam je dr. Ivica Fedel, zamjenik ravnateljice.

Iako se u hrvatskom zdravstvu događa odljev liječnika te se sve teže nalaze kadrovi koji bi upražnjena mjesta popunili, u pulskoj bolnici su optimistični. Doktor Dragan Trivanović, pomoćnik ravnateljice, tvrdi kako postoji velik interes liječničkog kadra da dođe u Pulu, tim više što je u planu i otvaranje Medicinskog fakulteta u najvećem istarskom gradu. Kako kaže, liječnici se javljaju s cijelog područja bivše Jugoslavije.

– Javljaju nam se brojni liječnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Makedonije pa i dalje. Ima i dva upita liječnika iz Skandinavije. To su vrhunski stručnjaci hrvatskog podrijetla koji su prepoznali što će u novoj bolnici i budućoj sveučilišnoj bolnici biti. Imamo i velik broj upita liječnika iz klinika pa se nadam da će u narednih šest mjeseci puno toga biti realizirano kada bolnica bude pri kraju i kada dobijemo dopusnicu za Medicinski fakultet, optimističan je dr. Trivanović.

Više pročitajte na portalu Jutarnji.hr.


Predstava “Njegovi džepovi puni kamenja” 13. veljače u porečkom kazalištu

Danas u cijeloj Istri policija kontrolira brzinu kretanja vozila