in

Službeno je: Hrvatska je ekonomski na dnu Europe, Rumunjska nas je debelo pretekla

Screenshot Eurostat

Eurostat je jučer objavio podatke o potrošnji po glavi stanovnika u 2019. godini koji pokazuju kako je Hrvatska na samome dnu u Europskoj uniji. Stvarna individualna potrošnja (AIC) mjeri materijalnu dobrobit kućanstva. Hrvatska je prema novim podacima druga najsiromašnija zemlja EU, a od nas je gora samo Bugarska, piše Index.hr. 

Eurostatovi podaci, prikazani i tablično i na karti, pokazuju da je devet zemalja članica po kriteriju materijalne dobrobiti kućanstava iznad prosjeka EU. Najbogatiji je Luksemburg koji je 35 posto iznad europskog prosjeka. Slijedi Njemačka s 22 posto. U grupi zemalja koje stvarnu individualnu potrošnju imaju od 9 do 18 posto iznad prosjeka EU su Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Finska, Francuska i Švedska.

Rumunjska, koja nas je prestigla 2015. godine, sad je debelo ispred

U toj skupini nije Rumunjska, ali je debelo ispred Hrvatske koju je prestigla 2015. godine. Te godine obje zemlje bile su na 58 posto prosjeka EU, a sada je, prema novim podacima koji obuhvaćaju 2019. godinu, Rumunjska na 79 posto prosjeka EU, a Hrvatska na 66 posto. 

Rumunjska se sad izjednačila s Poljskom, a prestigla je i Grčku koja je po potrošnji na 78 posto prosjeka EU, piše Index.hr.

Zbog duboke koronakrize u kojoj smo trenutno, ne može očekivati značajniji napredak ni u ovoj godini, za koju ćemo podatke vidjeti sljedeće godine.

Usred dana vozio s 3,21 promila!

Borbu naših rukometašica za medalju ipak ćemo gledati na TV-u